Region

Dodik nakon sastanka s Palmerom i Ajhorst: Zakon koji je nametnuo Incko mora da bude povučen

Komentari

Autor: Euronews Srbija, RTRS

29/10/2021

-

11:54

Dodik nakon sastanka s Palmerom i Ajhorst: Zakon koji je nametnuo Incko mora da bude povučen
Milorad Dodik - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je Republika Spska spremna da podrži svaki dogovor Bošnjaka i Hrvata u FBiH u vezi sa izbornim zakonom, te naglasio da zakon koji je nametnuo Valentin Incko mora biti povučen.

Nakon sastanka članova Predsedništva sa predstavnikom Ministarstva spoljnih poslova SAD zaduženog za izbornu reformu u BiH Metjuom Palmerom i direktorkom pri Evropskoj službi za spoljne poslove Angelinom Ajhorst, Dodik je rekao da je Srpska spremna da podrži "svaku varijantu koju donesu za Federaciju", te da u Dom naroda treba birati legitimne predstavnike.

"Razgovarali smo kako da se reši nametnuti "zakon Incka". To mora da se povuče i to je jedini uslov", rekao je Dodik, a prenosi RTRS.

Tema sastanka sa Palmerom i Ajhorstovom bila je izborni zakon, te strukturiranje Doma naroda.

Dodik je rekao da se zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar meša u unutrašnje stvari BiH.

"Poziva lidere, daje im naloge, preti. To je postao degutantan način", naveo je on.

Dodik je naveo da je Eskobar rekao i par dobrih stvari - da nema Dejtona dva i da se ne spominje članstvo u NATO.

Podsetimo, specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar govorio je juče pred Pododborom za Evropu spoljnopolitičkog odbora Predstavničkog doma Kongresa SAD i rekao da su potezi člana Predsedništva BiH Milorada Dodika "ilegalni i destabilizujući", kao i da su opasni po Bosnu i Hercegovinu.

On je upozorio da postoje sankcije kao način da se, kako je rekao, ograniče izazovi po teritorijalni integritet BiH.

"Nastavljamo da podržavamo teritorijalni integritet BiH i međunarodno prisustvo u toj zemlji. Radimo sa EU kako bi omogućili evroatlantsku integraciju BiH", izjavio je Eskobar.

On je rekao da je napredovanje BiH ka Evropskoj uniji uslovljeno promenama Ustava i izbornog zakonodavstva.

Eskobar je dodao da SAD ne odstupaju od Dejtonskog sporazuma iz 1995. godine.

"Taj sporazum nam je pomogao da sačuvamo mir 25 godina i Dejton osigurava nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet države. BiH vidimo jedino uspešnu kao multietničku državu, inkluzivnu i demokratsku zemlju", rekao je Eskobar.

Bivši visoki predstavnik Valentin Incko nemetnuo je zakon kojim se zabranjuje negiranje zločina protiv čovečnosti, što je bio potez koji je rasplamsao i inače napetu situaciju u institucijama Bosne i Hercegovine.

Komentari (0)

Evropa