Region

Dodik odbacio građanski koncept uređenja BiH: Srpska neće odustati od svojih ustavnih prava

Komentari

Autor: Tanjug

28/10/2021

-

22:23

Dodik odbacio građanski koncept uređenja BiH: Srpska neće odustati od svojih ustavnih prava
Milorad Dodik - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik SNSD-a Milorad Dodik poručio je da Republika Srpska neće odustati od svojih ustavnih prava, te dodao da je Glavni odbor ove stranke na današnjoj sednici odbacio građanski koncept uređenja BiH.

"O građanskom konceptu nema razgovora ni sada, niti u budućnosti. Ovakvo stanje je antidejtonsko, odbacili smo građanski koncept BiH, koji treba da predstavi Bošnjake kao dominantne. Možemo samo da se posvetimo Ustavu dok ne dogovorimo nešto drugo", izjavio je Dodik, prenosi RTRS.

Naglasio je da će Narodna skušptina sredinom novembra održati posebnu sednicu o vraćanju nadležnosti Srpske.

"Set zakona za to je spreman i treba da prođe međustranački dijalog. Vlada Srpske će nakon sednice Narodne skupštine dodatno urediti pravni sistem nakon povratka nadležnosti koje su nam oduzete. Posebna sednica NSRS biće održana 15, 16. i 17. novembra", rekao je Dodik.

On je naveo da će za nadležnosti koje je Republika Srpska dala biti povučeni potpisani sporazumi sa Federacijom BiH.

"Bosnom da vlada Ustav, a ne stranci"

Republika Srpska povući će saglasnost sa tri sporazuma sa Federacijom BiH - o Upravi za indirektno oporezivanje, Oružanim snagama i Visokom sudskom i tužilačkom savetu.

Zato će, kaže Dodik, Srpska regulisati ovu oblast zakonima koji će biti donošeni na predstojećim sednicama parlamenta, a u međuvremenu će funkcionisati na osnovu odluka institucija Srpske.

Istakao je da u BiH treba da vlada Ustav, a ne stranci.

Dodik je dodao je da je Glavni odbor SNSD-a danas usvojio platformu koja će utvrditi put ove stranke i njenih predstavnika u procesu vraćanja u ustavnu i dejtonsku strukturu nadležnosti prenesenih sa Republike Srpske na nivo BiH.

"Mi jesmo za razgovore, ali nismo za gubljenje vremena u ispraznim pregovorima. Naš cilj je BiH u njenim ustavnim okvirima predviđenim Dejtonskim sporazumom, naglasio je Dodik.

Dodik je ponovio da u BiH nema visokog predstavnika.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa