Region

Milanović: Potreban okrugli sto predstavnika konstitutivnih naroda u BiH

Komentari

Autor: Tanjug

28/10/2021

-

21:40

Milanović: Potreban okrugli sto predstavnika konstitutivnih naroda u BiH
Zoran Milanović - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da je sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom tokom nedavnog susreta razgovarao o potrebi da predstavnici konstitutivnih naroda u BiH sednu sa njim i predsednicima Turske i Srbije, ali da je prema toj ideji uzdržan Bakir Izetbegović.

Milanović se u sredu sastao sa Dodikom, u jeku političke krize u Bosni i Hercegovini i napora američke administracije da utiče na promenu izbornog zakona. Hrvatski predsednik je tokom posete Delnicama rekao da je sa Dodikom razgovarao o tome da "za zajednički sto sednu predstavnici konstitutivnih naroda u Bosni i Heregovini".

To bi značilo da se za istim stolom nađu on, Erdogan i predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa Draganom Čovićem, Dodikom i Izetbegovićem. Milanović kaže da je mislio da kontaktira Erdogana i da je uveren da bi pristao na tu ideju.

Međutim, dodao je, čelnik najuticajnije bošnjačke stranke SDA Bakir Izetbegović trenutno ima "neke rezerve" prema tome.

"Ja ga ne napadam i ne prozivam, on mora da objasni zašto", kazao je Milanović.

Hrvatski predsednik tvrdi da bi takav format mogao da proizvede rezultate, dok pregovaranje putem "raznoraznih posrednika, ambasadorima, ne vodi nikuda".

"To je Bosnu i Hercegovinu zakopalo u pesak do vrata", kazao je Milanović, preneo je hrvatski portal Index.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa