Region

Liturgija povodom godišnjice smrti mitropolita Amfilohija

Komentari

Autor: RTCG

30/10/2021

-

11:55

Liturgija povodom godišnjice smrti mitropolita Amfilohija
Liturgija povodom godišnjice smrti mitropolita Amfilohija - Copyright Youtube/Ostrog Tv Studio/Printskrin

veličina teksta

Aa Aa

"Amfilohije se nije dao uloviti, pa su se mreže raspadale kao paučina", rekao je mitropolit Joanikije na liturgiji u Podgorici povodom godine od smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Saopštivši da liturgiji prisustvuju premijer, predsednik Skupštine i poslanici Joanikije je kazao da se oni "nisu odvojili od naroda" i da se nada da "neće biti ograničeni zemaljskim interesima, već da će se žrtvovati za narod".

"Nadam se i da se neće odvojiti, da će ostati sa svojim narodom i da će ispuniti sve ono što od njih narod očekuje. Narod sve gleda i kroz sve to gledamo i zavet blaženopočivšeg mitropolita koji nas je učio da se odreknemo svake sebičnosti, da ne budemo ljudi ograničeni svojim malim sitnim, zemaljskim interesima, nego da se žrtvujemo za svoju otadžbinu i budućnost našeg naroda", rekao je Joanikije, istakavši da je Amfilohije nosio Hrista i duh njegov u srcu.

"Imali smo arhijereja koji je bio i ostao sasut blagodeti duha svetoga. Čoveka takve ljubavi i revnosti da je sebe prineo Bogu kao žrtvu, a tako i našem narodu i svakom od nas pojedinačno", dodao je mitropolit.

Dodao je da bi "svako klonuo duhom u vreme kada je Amfilohije došao u Crnu Goru".

"Amfilohije se nije dao uloviti, pa su se mreže raspadale kao paučina. Trebalo je hrabrosti da se učini nešto od ispepeljene Crne Gore bezbožništva. Ali je on verovao i došao je da razgori oganj vere", rekao je Joanikije i dodao da je Amfilohije "vratio Crnu Goru Hristu". 

Godišnji pomen mitropolitu Amfilohiju u održan je u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici, a prisustvovali su joj premijer Zdravko Krivokapić i predsednik Skupštine Aleksa Bečić. ministri Aleksandar Stijović i Vesna Bratić, lider SNP-a Vladimir Joković, lider Prave Marko Milačić, predsednik opštine Herceg Novi Stevan Katić, kao i funkcioner Demokrata Boris Bogdanović.

Liturgiji su prisustvovali i predsednik Opštine Budva Marko Carević, smenjeni v.d. direktora Uprave carina Aleksandar Dajmanović, lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević i funkcioner tog saveza Nikola Jovanović.

 

Komentari (0)

Evropa