Region

Ko je Danela Arsovska - buduća gradonačelnica Skoplja koja je "preživela" bugarsku aferu i dovela Zaeva do ostavke

Komentari

Autor: Tara Tomović

01/11/2021

-

15:30

Ko je Danela Arsovska - buduća gradonačelnica Skoplja koja je "preživela" bugarsku aferu i dovela Zaeva do ostavke
Ko je Danela Arsovska - buduća gradonačelnica Skoplja koja je "preživela" bugarsku aferu i dovela Zaeva do ostavke - Copyright Facebook video screenshot/Danela Arsovska

veličina teksta

Aa Aa

Nezavisna kandidatkinja za gradonačelnika Grada Skoplja Danela Arsovska osvojila je većinu glasova u drugom krugu lokalnih izbora u Severnoj Makedoniji i porazila protivnika Petera Šilegova iz Socijaldemokratskog saveza Makedonije. Nakon što je osvojila većinu u Skoplju, kao što je i obećao, aktuelni premijer Zoran Zaev podneo je ostavku na toj, ali i poziciji lidera Socijaldemokrata.

Danela je uoči lokalnih izbora u Makedoniji najavila kandidaturu kao nezavisni kandidat za gradonačelnika Skoplja. Na tom putu Dobila je podršku najveće makedonske opozicione partije VMRO-DPMNE i njihovih koalicionih partnera u albanskom političkom bloku, Alijanse za Albance i alternativu, kao i niza istaknutih skopskih intelektualaca, umetnika i građana.

Uprkos tome što je preživela tzv. "bugarsku aferu" kada ju je vlast optužila za posedovanje bugarskog državljanstva, Arsovska je glasače i, kako se ocenjuje, jasnim definisanjem propusta čelnika vlasti.

"Vreme je da se postupi drugačije nego ranije, a vreme ne čeka nikoga. Dolazi kraj političkim agendama i obećanjima. Političke kalkulacije, laži i korupcija kontinuirano nam uskraćuju šanse za normalan život. Zakulisne igre predugo zaokupljaju grad i njegovo funkcionisanje, a nezadovoljstvo građana kontinuirano raste", rekla je u jednom promotivnom snimku koji je objavila na Fejsbuk stranici.

Arsovska je tokom kampanje insistirala na tome da se Skoplje ne razvija, već da nazaduje.

"Vreme je da biramo - prazna obećanja, nerealizovani projekti ili vredni, sposobni i efikasni ljudi koji neće padati pod politički pritisak i neće odustati od svoje vizije"

Facebook video screenshot/Danela Arsovska

 

Žena koja će postati prva gradonačelnica Skoplja posle 30 godina, rođena je 1979. godine, a po zanimanju je pravnica, koja je dodatno obrazovanje sticala na Univerzitetima Oksford i Šefild.

"Moje profesionalno opredeljenje uspešno se upotpunjuje odbranom interesa Udruženja privrednih komora, kojim rukovodim od 2014. godine. Od 2018. godine sam u upravljačkoj strukturi Svetske komorske federacije koja ima 12.700 članica i jedna sam od četiri žene koje su na toj funkciji u svetu", navela je u svojo biografiji.

Ističe da se zalaže za veću društvenu odgovornost privatnog sektora u zemlji, a za svoj dosadašnji rad dobila je i nagradu Svetskog foruma poslovnih anđela kao najbolji primer žene u poslu, za deo jugoistočne Evrope.

Arsovska je deo međunarodne mreže eksperata u Grupi 20 gde radi na kreiranju politike integriteta i harmonizaciji regulativa najjačih ekonomija sveta. Jedna je od osnivačica Makedonskog udruženja žena preduzetnica.

Pre dve godine izabrana je za člana Odbora Globalnog komiteta žena lidera, na čijem je čelu Svati Mandela, unuka Nelsona Mandele. U istom odboru su i Kolinda Grabar Kitarović, bivša predsednica Hrvatske, Amena Gurib Fahim, bivša predsednica Mauricijusa i Mari-Kristin Ogli, predsednica Svetske asocijacije preduzetnica.

Od 2020. godine, uz saglasnost Vlade, Arsovska je počasni konzul Mađarske sa sedištem u Štipu radi povećanja saradnje dve zemlje na ekonomskom nivou, posebno u delu istočne Makedonije.

Od 2019. godine pokrenula je inicijativu za učešće žena u klimatskim akcijama za direktno preduzimanje mera u institucijama i privatnom sektoru koje će smanjiti zagađenje. Član je Grinovet projekta za razvoj ekološkog obrazovanja kako bi se obezbedili uslovi za kontinuirano sprovođenje zelene, inkluzivne i održive ekonomije.

Takođe je član kampanje Partnerstva Ujedinjenih nacija za klimatski centar, u okviru kojeg su mala i srednja preduzeća iz 78 zemalja počela aktivno da smanjuju emisije gasova staklene bašte i da se bore protiv klimatskih promena.

"Bugarska afera"

Ako je nešto moglo da ugrozi njen uspeh u drugom krugu izbora, iako se to nije dogodilo, bila je takozvana "bugarska afera". 

Pre nekoliko dana vladajuća partija Socijaldemokratskog saveza Makedonije optužila je Arsovsku, koju podržava opoziciona partija VMRO-DPMNE, za posedovanje bugarskog državljanstva, saopšteno je na konferenciji za novinare. Prema dokumentu koji je objavila stranka, Arsovska već deset godina ima "rezervnu domovinu".

Poslanica SDSM-a Slavjanka Petrovska pokazala je dokument bugarskog Ministarstva pravde, prema kojem je Arsovska 2011. godine stekla bugarsko državljanstvo, a ukaz potpisao bugarski predsednik.

"Već 10 godina Danela Arsovska ima rezervnu domovinu. Iz kojih motiva ste tražili bugarsko državljanstvo, za čije interese radite - za Mađare, Bugare ili za Gruevskog", upitala je Petrovska dodajući da Arsovska ne može da brine o interesima Skopljana ako ima bugarsko državljanstvo i počasni je konzul Mađarske.

Tanjug/AP/Boris Grdanoski, Pixabay

 

"Ovo je klasično potcenjivanje i uvreda za Skoplje. Mislite li da će Skopljani dozvoliti da neko ko je instalacija Gruevskog u Budimpešti i ko je državljanin druge države, ruši grad. Strane instalacije koje rade direktno protiv interesa građana neće proći. Arsovska, koliko još tajni kriješ od Skopljana", istakla je Petrovska dodajući i da njen suprug takođe poseduje bugarski pasoš.

Međutim, iako Arsovska do sada nije odgovorila na optužbe, opoziciona VMRO-DPMNE reagovala je i istakla da je ovakva crna kampanja bez presedana nastala kao "posledica straha od poraza kandidata SDSM-a Petra Šilegova i premijera Zorana Zaeva".

"SDSM drsko laže i manipuliše za navodni bugarski pasoš Danele Arsovske. Takve neistine u potpunosti poričemo i nikakva crna kampanja, uključujući i prema članovima uže porodice Arsovske, neće im pomoći da izbegnu poraz", naveo je VMRO-DPMNE.

Na privatnom planu Danela Arsovdska je, kako sama za sebe navodi, majka, supruga, ćerka i sestra.

"Moji prijatelji kažu da sam osoba na koju mogu da se oslone, neko ko ispunjava obećano. Uporna sam i odustajanje za mene nije opcija, ni na poslu ni u privatnom životu. Živim za izazove. Ne želim da slušam izgovore i ne dajem izgovore da nešto ne može da se uradi, želim da se stvari završe", rekla je o sebi.

Ističe da je pre svega porodična osoba, a da su njena najveća podrška sin i suprug, te da oni čine njen dom.

"Imali smo lepih dana, ali i teških vremena u borbi za dobro zdravlje i u borbi za život, ali to nas čini još jačim. Kažu da sam borac. I kažu, u životu se svako suočava sa sopstvenim bitkama koje treba pobediti", rekla je Arsovska, prenosi "Republika.mk".

Komentari (0)

Evropa