Region

Dodik: Zahvalni smo zbog razumevanja koje Mađarska ima za Republiku Srpsku

Komentari

Autor: Tanjug

06/11/2021

-

15:08

Dodik: Zahvalni smo zbog razumevanja koje Mađarska ima za Republiku Srpsku
Milorad Dodik - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

U Banjaluci je danas započeo sastanak i radni ručak delegacija Mađarske i Republike Srpske, koje predvode mađarski premijer Viktor Orban i član Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Orban i šef mađarske diplomatije Peter Sijarto stigli su ranije danas u posetu Republici Srpskoj, a Dodik je istakao da Srpska i Mađarska nastavljaju odličnu saradnju, prenosi RTRS.

"Zahvalni smo za razumevanje Mađarske koje ima za Republiku Srpsku i uvek smo tu da ugostimo naše dobre prijatelje", istakao je Dodik.

Reč je o uzvratnoj poseti, s obzirom na to da su nedavno Dodik i predsednica Srpske Željka Cvijanović, bili u poseti Budimpešti.

Dodik je ranije najavio da će se na sastanku razgovarati o političkim i ekonomskim temama, a sada je istakao da je Orban u prethodnih nekoliko susreta izrazio spremnost da pomogne Republici Srpskoj.

"Tako što bi recimo značajan broj nekih podsticaja koji se daju mađarskim preduzetnicima malim i srednjim, moglo da se prenese u Republiku Srpsku i da ljudi iz Republike Srpske mogu da koriste te fondove kroz neku proceduru koji ćemo mi dogovoriti", naveo je.

Dodik je rekao i da postoji nekoliko zajedničkih projekata, odnosno potencijalnih investiticija Mađarske i Republike Srpske. Podsetio je da danas počinje gradnja auto-puta od Prijedora do Banjaluke, što je važna vest za svakog građanina Republike Srpske.

"Početak radova je u danu kada dolazi Orban, kada ćemo s njim razgovarati o tome da gradimo neke energetske objekte. Moja ideja je da pokušamo s njim da dogovorimo da se gradi drugi tunel sa Trebišnjice, sa akumulacionog jezera iznad Trebinja, koji bi se spustio do Sutomora ili na Plat, zavisno od toga s kojom državom, Hrvatskom ili Crnom Gorom, postignemo što je moguće bolji aranžman", rekao je Dodik.

Komentari (0)

Evropa