Region

Eskobar: Dijalog jedini način da se rešavaju sva pitanja - da se poštuju Vašingtonski i Dejtonski sporazumi

Komentari

Autor: Tanjug

08/11/2021

-

20:03

Eskobar: Dijalog jedini način da se rešavaju sva pitanja - da se poštuju Vašingtonski i Dejtonski sporazumi
Gabrijel Eskobar - Copyright Tanjug AP/AP Photo

veličina teksta

Aa Aa

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijel Eskobar danas je tokom susreta sa predsedavajućima oba doma parlamenta Federacije BiH (FBiH) Tomislavom Martinovićem i Mirsadom Zaimovićem ponovio opredeljenje SAD da se poštuju Vašingtonski i Dejtonski sporazumi, saopšteno je iz Doma naroda parlamenta FBiH.

U saopštenju je navedeno da je na sastanku razgovarano o političkom stanju u BiH i FBiH, trenutnoj političkoj krizi i jačanju institucija kao važnog preduslova za ubrzanje ekonomskog napretka i integracije BiH u EU, prenosi portal Nezavisne novine.

Eskobar je i ovom prilikom ponovio da je samo dijalog način da se rešavaju sva otvorena politička pitanja.

Sastanku su prisustvovali američki ambasador u BiH Erik Nelson, zamenici predsedavajućih Zastupničkog doma i Doma naroda parlamenta FBiH, Mladen Bošković i Aljoša Čampara, i predsednici klubova parlamentarnih stranaka u zastupničkom domu parlamenta BiH.

Predstavnici parlamenta FBiH ocenili su da je poseta američkog zvaničnika korisna, a nakon razgovora sa rukovodstvom zakonodavne vlasti u FBiH, američka delegacija sa Eskobarom na čelu otputovala je u Republiku Srpsku gde su planirani razgovori sa političkim vrhom RS.

Podsetimo, Eskobar se danas sastao i sa srpskim članom Predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom, koji je izjavio da je zadovoljan današnjim sastankom sa američkim izaslanikom. Kako je naveo, razgovarali su o svim otvorenim pitanjima, a najvažnije je da su isključili mogućnost bilo kakve ratne opcije u BiH.

Gabrijel Eskobar, koji je razgovarao sa svim članovima Predsedništva BiH rekao je da je najvažnija poruka ta da su se svi saglasili da rata neće biti.

Dodik je na konferenciji za novinare rekao da je sa Eskobarom najpre razgovarao o uzavreloj atmosferi u vezi sa pominjanjem konflikta što, kako je rekao, nema nikakvog realnog osnova, već su to pokretali oni koji bi da prodube atmosferu nepoverenja. Oni, dodao je, imaju priliku da to razjasne u direktnim razgovorima sa američkim izaslanikom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa