Region

Komšić o sastanku sa Eskobarom: Nije ni bilo govora o sankcijama pojedinim političarima u BiH

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Klix

08/11/2021

-

10:25

Komšić o sastanku sa Eskobarom: Nije ni bilo govora o sankcijama pojedinim političarima u BiH
Komšić o sastanku sa Eskobarom: Nije ni bilo govora o sankcijama pojedinim političarima u BiH - Copyright TANJUG/ FOTO FENA/ HAZIM ALJOVIC

veličina teksta

Aa Aa

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Gabrijel Eskobar susreo se s predsedavajućim Predsedništva BiH Željkom Komšićem.

Nakon sastanka Komšić je rekao da ništa što se tiče promena Dejtona neće biti prihvatljivo Sjedinjenim Državama.

"SAD smatraju da je proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan dobrodošlo za EU, ne samo za nas. Oni smatraju da treba pojačati pristupne procese", rekao je na konferenciji za medije.

"Za takve procese ćemo uvek imati podršku SAD"

Komšić je kazao i da na sastanku nije bilo govora o sankcijama pojedinim političarima u BiH.

Džeferović o tome šta je pričao sa Eskobarom

Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je da je specijalnom izaslaniku SAD Gabrijelu Eskobaru na današnjem sastanku rekao da je blokada BiH institucija neprihvatljiva i da, kako je naveo, odmah sa Srbijom i Hrvatskom treba da se finalizuje zaključivanje ugovora o državnoj granici onako kakve su one bile na dan priznavanja BiH.

Džaferović je novinarima rekao da je Eskobaru preneo da "institucije odmah moraju biti deblokirane".

"Ono što sam kazao je da je vrlo važno da se sagleda odnos BiH i naših suseda i rešavanje otvorenih pitanja, pre svega Ugovora o granici. Odmah sa Srbijom i Hrvatskom treba da se finalizuje proces zaključivanja ugovora o državnoj granici onako kakve su one bile na dan priznavanja BiH", rekao je Džaferović.

Kada je reč o Hrvatskoj, Džaferović je Eskobaru rekao da BiH mora da ima pristup otvorenom moru i da misli da bi to, kako je rekao, relaksiralo ukupne odnose u regionu. Džaferović je pomenuo da je sa Eskobarom razgovarao o imovini, presudama Haškog tribunala koje se moraju poštovati, evropskom putu BiH, reformama.

Preneo je da mu je Eskobar rekao da je "potrebno da države Zapadnog Balkana ekonomski sarađuju u okviru regionalnog tržišta, u okviru Berlinskog procesa pod okriljem Evropske unije“.

Na to mu je, dodao je Džaferović, odgovorio da je BiH potpisala niz dokumenata kada je u pitanju regionalna ekonomska saradnja, ali i da se, kako je kazao, "moraju raščistiti inicijative iz Beograda, Tirane i Skoplja kada je u pitanju Otvoreni Balkan”.

TANJUG/ FOTO FENA/ HAZIM ALJOVIC

 

 

Na pitanje da li je sa američkim izaslanikom govorio o srpskom članu Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, kao i šta misli o Dodikovim sastancima sa premijerima Mađarske i Slovenije, Džaferović je odgovorio da se "nije bavio Dodikom”, niti je razgovarao o Dodiku.

Za njega je, kazao je, važno da je Eskobar rekao da nema nikakvog, niti može biti bilo kakvog unilateralnog umanjenja reformi unutar BiH, unilateralnog tumačenja ili destrukcije bilo koje reforme u BiH.

Nakon sastanka sa Šefikom Džaferovićem, očekuje se i sastanak sa članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, a nakon toga najavljeni su sastanci u Predstavničkom i Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

U toku dana najavljena je i poseta specijalnog izaslanika SAD-a i Banjaluci, gde su takođe najavljeni brojni sastanci.

 

 

Komentari (0)

Evropa