Region

Rama: Politički faktori u regionu i EU treba da budu oprezni, Otvoreni Balkan mogao bi i više da napreduje

Komentari

Autor: Tanjug

09/11/2021

-

14:20

Rama: Politički faktori u regionu i EU treba da budu oprezni, Otvoreni Balkan mogao bi i više da napreduje
Edi Rama - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Albanski premijer Edi Rama izjavio je da trenutno nije zabrinut zbog situacije na Zapadnom Balkanu jer smatra da stvari još nisu došle do tačke na kojoj bi trebalo biti zabrinut, ali ističe da svi politički faktori u regionu, ali i van njega u EU, moraju da budu oprezni.

On je u intervjuu za štampano izdanje grčkog lista "Nea" rekao da ne bi trebalo da se potcene "simptomi tog tipa".

Upitan koliko se daleko odmaklo sa inicijativom "Otvoreni Balkan" i da li je na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i zamenikom makedonskog premijera Nikolom Dimitrovim nedavno u Beogradu razgovarao o situaciji u regionu, Rama kaže da je inicijativa napredovala, ali ne onoliko koliko bi želeli.

"Na sledećem sastanku u decembru u Tirani preći ćemo na neke ciljeve koji se odnose na slobodu kretanja proizvoda. Što se situacije na Zapadnom Balkanu tiče, navikli smo na takve situacije, nije to nešto posebno", rekao je Rama.

Na pitanje da li je zabrinut zbog mešanja drugih sila i Turske u regionu, koje pokušavaju da udalje Zapadni Balkan od EU, Rama kaže da nije svestan bilo čega što bi Tursku povezalo sa bilo kojim oblikom destabilizacije.

"Znam da je Turska strateški partner Albanije, kao i Grčka i Italija. Turska je blizak prijatelj Albanije i želimo da jačamo naše partnerstvo. Ne vidim da Turska pokušava da naruši evropski kurs Zapadnog Balkana", rekao je Rama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa