Region

U Zagrebu osvanule poruke mržnje prema Srbima i Miloradu Pupovcu, na zidovima ustaški i nacistički simboli

Komentari

Autor: Tanjug

19/11/2021

-

07:15

U Zagrebu osvanule poruke mržnje prema Srbima i Miloradu Pupovcu, na zidovima ustaški i nacistički simboli
U Zagrebu osvanule poruke mržnje prema Srbima i Miloradu Pupovcu, na zidovima ustaški i nacistički simboli - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Kod Osnovne škole Savski Gaj u Zagrebu ispisane su poruke ustaškog i nacističkog sadržaja i poruke mržnje prema Srbima.

Zidovi podzemnog prolaza kod škole i ulaz u njega išarani su ustaškim i nacističkim znacima, simbolima Dinama i porukama mržnje prema Srbima, prenosi Indeks.

Kako navodi portal, na jednoj strani zida ispisano je "Dan polako sviće bledi ova noć jedna srpska majka na groblje mora poć", kao i "Ubi Srbina".

Na drugom zidu je ispisano "Za dom spremni" i "18.11.1991. Vukovar".

Na zidu kod ulaza u podzemni prolaz ispisano je "Ubi Srbina" s ustaškim "U" i "Poterajte Pupovca", kao i "Pupovac, četnik, krepaj".

U samom podzemnom prolazu piše "Savski Gaj mrzi četnike!", a na spoljašnjem zidu nacrtano je stablo vrbe ispod kojeg piše "Serbian family tree" (na engleskom srpsko porodično stablo)", kao i "Zagreb mrzi Srbe" i "Srbe na vrbe", a nacrtan je vukovarski vodotoranj.

Na zidu u prostoru OŠ Savski Gaj takođe je napisano "Zagreb mrzi Srbe".

Ispod pojedinih poruka piše Topovi Savski Gaj što je, čini se, potpis nepoznatih ili nepoznatog autora, navodi Indeks.

Grafiti mržnje napisani su dan posle obeležavanja Dana sećanja na vukovarsku žrtvu gde su pripadnici Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS)  došli sa zastavama na kojima je jasno, u okviru njihovog grba, ispisan ustaški poklič "za dom spremi". Oni su mnogobrojnim fotoreporterima pozirali sa velikim crnim zastavama na kojima je grb te jedinice.

Obeležavanju Dana sećanja prisustvovao je i hrvatski predsednik Zoran Milanović, koji je ranije u nekoliko navrata napuštao manifestacije na kojima su se pojavljivali pripadnici HOS-a sa grbom utisnutim na majicama, što se danas juče dogodilo.

Vukovar je 1991, od avgusta do novembra, 87 dana bio pod opsadom JNA i paravojnih srpskih formacija. Po podacima vukovarske bolnice, tokom tromesečne opsade poginule su 1.624 osobe, a ranjeno više od 2.500. Više od 300 osoba se još vodi kao nestalo.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa