Region

Pripadnici HOS na obeležavanju Dana sećanja u Vukovaru nosili zastave sa pokličem "Za dom spremni"

Komentari

Autor: Tanjug

18/11/2021

-

13:52

Pripadnici HOS na obeležavanju Dana sećanja u Vukovaru nosili zastave sa pokličem "Za dom spremni"
Pripadnici HOS na obeležavanju Dana sećanja u Vukovaru nosili zastave sa pokličem "Za dom spremni" - Copyright Tanjug AP

veličina teksta

Aa Aa

Pripadnici Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS) na današnje obeležavanje Dana sećanja na vukovarsku žrtvu došli su sa zastava na kojima je jasno, u okviru njihovog grba, ispisan ustaški poklič "za dom spremi". Oni su mnogobrojnim fotoreporterima pozirali sa velikim crnim zastavama na kojima je grb te jedinice.

Obeležavanju Dana sećanja prisustvovao je i hrvatski predsednik Zoran Milanović, koji je ranije u nekoliko navrata napuštao manifestacije na kojima su se pojavljivali pripadnici HOS-a sa grbom utisnutim na majicama, što se danas nije dogodilo.

Vukovar je 1991, od avgusta do novembra, 87 dana bio pod opsadom JNA i paravojnih srpskih formacija. Po podacima vukovarske bolnice, tokom tromesečne opsade poginule su 1.624 osobe, a ranjeno više od 2.500. Više od 300 osoba se još vodi kao nestalo.

U koloni je bio i potpredsednik hrvatske Vlade Boris Milošević iz Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) koji je za hrvatski N1 rekao da se danas došao pokloniti žrtavama i iskazati poštovanje.

"Nadam se i želim da danas Vukovar bude grad pijeteta, a sutra grad radosti i veselja, ljubavi svih stanovnika koji žive u Vukovaru i vole svoj grad”, naveo je Milošević.

Na pitanje da li je moguće da deca u Vukovaru ne budu odvojena rekao je da treba poslušati roditelje i struku i videti šta je najbolje.

"Mi kao politika ne smemo takve stvari lomiti preko kolena, nego pružiti ruku pomoći. Stanje nije idealno, ali nije ni tako crno kako se nekad prikazuje”, naveo je.

Plenković: Moramo raditi na međusobnoj toleranciji i uvažavanju

Duž trase kojom će se kretati Kolona sećanja rano jutros učenici vukovarskih osnovnih škola zapalili su nekoliko hiljada lampiona, a na stotine lampiona od sinoć gore ispred vukovarske bolnice, gradskih ustanova i institucija, firmi i drugih javnih objekata, a brojni lampioni gore i u prozorima porodičnih kuća i staova u Vukovaru.

Tanjug AP

 

 

Po dolasku u Vukovar hrvatski premijer Andrej Plenković je rekao da se danas "prisećamo heroja kojema cela Hrvatska duguje" i naveo da Hrvatska traga za još više od 1.800 nestalih i da se podaci o tome traže od vlasti Srbije. On je na pitanje podelama u Vukovaru i onome što vlada može učiniti da se one zaustave naveo da se mora raditi na međusobnoj toleranciji i uvažavanju.

"Mi želimo uključivo društvo u kojem će se svi osjećati dobro. Naravno, Hrvati, jer je ovo naša država, ali i sve manjine, pa i srpska manjina. Moramo se poštovati i onda će te teške rane, za koje trebaju generacije da zacijele, zacijeliti. Sjetimo se da je ovdje bila mirna reintegracija… Tu je veličina i snaga predsednika Tuđmana, koji je to uspeo da reintegriše”, prenosi index.hr Plenkovićevu izjavu.

TANJUG/ FOTO HINA/ TOMISLAV PAVLEK/

 

 

Odgovarjući na pitanje da li je Milorad Pupovac koji je pre dva dana položio cveće vukovarskim žrtvama trebalo da prisustvuje današnjem oboležavanju.

"Potpredsednik vlade je Boris Milošević i on je danas tu, bio je s nama i u Kninu. Gradimo okvir društva kakvo mislimo da je dobro graditi, svatko daje svoj doprinos. Zadovoljstvo mi je da je potpredsednik vlade ovde, što je jasan signal iskazivanja poštovanja prema žrtvi i braniteljima”, rekao je Plenković.

Pupovac: I dalje se "ratuje politikom sećanja"

Predsednik Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj Milorad Pupovac izjavio je danas, povodom 30 godina od ulaska snaga JNA u Vukovar, da još na našim prostorima ne postoji empatija za žrtve ratova, već da se i dalje "ratuje politikom sećanja".

Pupovac je istakao da je nedavno odao poštu svim žrtvama Vukovara 1991. godine, sa ciljem da podela u tom gradu, i u sećanju na žrtve, prestane.

"U društvu još nemamo jedno inkluzivno stanje obeležavanja Vukovara i "Oluje", i Hrvata i Srba, nemamo sećanje na ratne uzroke, strahote, na posledice rata, takvo sećanje da obuhvati sve i osvesti strahotu koja se dogodila u našem društvu i pokaže saosećanje za stradanje drugoga", rekao je Pupovac za TV Prva.

Komentari (0)

Evropa