Region

Tužilaštvo Severne Makedonije: Migranti prisilno zadržavani u improvizovanom kampu

Komentari

Autor: Tanjug

21/11/2021

-

15:47

Tužilaštvo Severne Makedonije: Migranti prisilno zadržavani u improvizovanom kampu
Tužilaštvo Severne Makedonije: Migranti prisilno zadržavani u improvizovanom kampu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Tužilaštvo Severne Makedonije za organizovani kriminal i korupciju saopštilo je da je doneta odluka o pokretanju istrage protiv dva punoletna Pakistanca i dva maloletna Avganistanca, zbog krivičnog dela trgovima maloletnim osobama i krujumčarenje migranata.

Ta grupa je od avgusta do novembra ove godine u Severnoj Makedoniji, u blizini granice sa Srbijom, formirala improvizovane kampove u koje je su smeštala migrante koji su stizali iz Grčke i prebacivala ih u Srbiju u zemlje EU, prenosi Plusinfo.

Migranti su u tim kampovima bili prisilno zadržavani, oduzimani su im mobilni telefoni i lična dokumenta, tako da im je bio onemogućen bilo kakav kontakt izvan kampa. Takođe su i fizički maltertirani, a krijumčari su ih fotografisali i te fotografije slali njihovim porodicama, tražeći novac kako bi ih pustili da nastave put.

Od migranata je upotrebom sile i pretnjama iznuđivan novac, krijumčari su se prema njima odnosili na krajnje surov i ponižavajući način, a sa nekima su imali i polne odnose, navedeno je u saopštenju Tužilaštva.

Postojanje kampa prijavila su dva migranta, a on je otkriven juče, u korodiniranoj akciji sa policijom Srbije.

U kampu je pronađeno 35 migranata, od kojih je devetoro dece uzrasta 14 i 15 godina. Četvorica osumnjičenih sudija za prethodni postupak odredio je pritvor od 30 dana. Za krivična dela koja im se stavljaju na teret predviđena je zatvorska kazna od najmanje osam godina.

Komentari (0)

Evropa