Region

Rudari u BiH i dalje u štrajku, podršku dobili i od poznatih muzičara

Komentari

Autor: Tanjug/Euronew Srbija

24/11/2021

-

17:02

Rudari u BiH i dalje u štrajku, podršku dobili i od poznatih muzičara
Rudari u BiH i dalje u štrajku, podršku dobili i od poznatih muzičara - Copyright Tanjug AP/Foto FENA/Hazim Aljović

veličina teksta

Aa Aa

Rudari sedam rudnika u Federaciji BiH odlučili su da prekinu proteste ispred zgrade federalne vlade, ali ne odustaju od svojih zahteva i do njihovog ispunjenja proizvodnja u rudnicima neće biti nastavljena.

Rudari su počeli da napuštaju plato ispred sedišta vlade oko 15 sati, a njihov predstavnik Sinan Husić je za sarajevske medije rekao da su bili izloženi teškim uslovima tokom protesta.

Resorni ministar Haris Džunić pozvao je u dva navrata predstavnike rudara na pregovore, ali su oni to odbili.

Ne žele, kažu, pregovore, već ispunjenje zahteva.

Zbog protesta i prekida proizvodnje uglja Termoelektrana u Tuzli već dva dana nema isporuku uglja, zbog čega je ugroženo njeno normalno funkcionisanje.

Inače, rudari imaju osam zahteva: donošenje plana i programa uvezivanja radnog staža radnicima u rudnicima uglja u sastavu Koncerna JP Elektroprivreda, traže kontrolu metodologije i načina utvrđivanja kalorične vrednosti uglja,stavljanje van snage jednostrane odluke poslodavca u rudnicima uglja u sastavu Koncerna o primeni novog pravilnika o radu i pravilnika o radnom učinku, poštivanje odredbi Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u FBiH

Takođe, traže potpunu realizaciju Sporazuma koji je potpisao Samostalni sindikat radnika rudnika FBiH i JP EP u maju ove godine, kao i smenu Admira Andelije, generalnog direktora Elektroprivrede BiH.

Rudari traže i utvrđivanje minimalne zarade u rudarstvu u FBiH u iznosu od 1.000 KM.

Tokom protesta rudare su podržali i BiH bend Dubioza kolektiv koje su rudari juče pozvali da im se pridruže.

Prethodno rudare je podržao i sastav Let štuke, koji su pozvali građane Sarajeva da se pridruže protestu rudara.

Nakon hitnog sastanka koji je noćas održan u Vladi Federacije BiH o rešavanju problema rudnika i zahteva rudara formiran je pregovarački tim za razgovore s predstavnicima rudara, ali rudari to nisu prihvatili i nastavljaju proteste.

Pemijer FBiH Fadil Novalić izrazio je žaljenje što predstavnici rudara nisu došli na sastanak zbog čega, kako je rekao, nije mogao iz prve ruke da čuje zbog čega protestuju ispred zgrade vlade.

Komentari (0)

Evropa