Region

Ustavni sud BiH produžio rok Komisiji za rešenje spora oko hidroelektrane Buk-Bijela

Komentari

Autor: RSE

02/12/2021

-

23:55

Ustavni sud BiH produžio rok Komisiji za rešenje spora oko hidroelektrane Buk-Bijela
Zenica - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je u četvrtak, 2.decembra doneo rešenje kojim je produžio rok Komisiji za koncesije Bosne i Hercegovine za narednih šest meseci o izjašnjavanju spora između entiteta Republike Srpske i države BiH o izgradnji hidroelektrana na Drini koje zajednički planiraju graditi RS i Srbija, prenosi RSE.

Komisija za koncesije Bosne i Hercegovine uputila je zahtev Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine (BiH) za prolongiranje roka krajem oktobra.

"Navedenim rešenjem je naloženo Sudu Bosne i Hercegovine da preduzme mere s ciljem hitnog rešavanja spora protiv rešenja o imenovanju Zajedničke komisije za rešavanje spornih pitanja između Bosne i Hercegovine i Republike Srpske u vezi s dodeljenim koncesijama. O odluci o privremenoj meri u ovom predmetu Ustavni sud BiH će odlučivati sutra (petak)", navodi se na web stranici Ustavnog suda BiH.

Odluka je donesena na osnovu zahteva 24 zastupnika Parlamentarne skupštine BiH o oceni zakonitosti i usklađenosti sa Ustavom BiH datih koncesija.

Predsednik Vlade RS Radovan Višković i premijerka Srbije Ana Brnabić potpisali su 13. novembra 2020. godine u Banjaluci zajedničku izjavu o realizaciji projekta hidroenergetskog sistema "Gornja Drina".

Projektom je predviđena gradnja tri hidroelektrane, Buk Bijela, Foča i Paunci, u gornjem slivu rijeke Drine na istočnoj granici BiH i Srbije. Prema projektu "Gornja Drina", većinski udio vlasništva u hidroelektranama ima Srbija, 51 odsto, a 49 odsto entitet RS.

Izgradnju sve tri hidroelektrane finansiraće Elektroprivreda Srbije i Elektroprivreda RS-a.

Komentari (0)

Evropa