Region

Novi slučajevi omikrona u Hrvatskoj, virus potvrđen i kod osoba koje nisu napuštale zemlju

Komentari

Autor: Tanjug

06/12/2021

-

13:02

Novi slučajevi omikrona u Hrvatskoj, virus potvrđen i kod osoba koje nisu napuštale zemlju
Novi slučajevi omikrona u Hrvatskoj, virus potvrđen i kod osoba koje nisu napuštale zemlju - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Hrvatskoj su danas zvanično potvrđena dva slučaja zaraze novim sojem virusa korona omikron, kod osoba koje nisu boravile u Južnoj Africi.

Prisustvo omkrona u Hrvatskoj je potvrdio na konferenciji za novinare direkor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje Krunoslav Capak.

"Dokazali smo kod dva pacijenta omikron soj", rekao je Capak.

"Anketirali smo ih, nisu bili izvan Hrvatske. Bili su učesnici jednog poslovnog skupa. Postoji mogućnost da je neko sa tog skupa bio izvor", reako je Capak. 

Kontakti u Hrvatskoj i svi učesnici skupa su u karantinu. Učesnici skupa pozvani su na testiranje, a samo danas testirano je njih 13. Čekaju se rezultati. 

Jutarnji list je pre dva dana, 4. decembra, objavio da je novootkrivena varijanta virusa korona - omikron evidentirana i u Hrvatskoj.

Tu informaciju su za Jutarnji potvrdili u Institutu Ruđer Bošković, gde su rekli da je sekvenciranje dokazano prisustvo omikrona kod jedne osobe.

Nova varijanta virusa korona registrovana je u mnogim evropskim zemljama, Aziji, Africi, Americi. Svetska zdravstvena organizacija okarakterisala je omikron kao "varijantu koja izaziva zabrinutost". Omikron je počeo da se širi iz južnoafričkih zemalja. TO je varijanta virusa sa najvećim brojem mutacija -  više od 30 na "protenskom šiljku". 

Bez pooštravanja mera zbog pojave omikrona

Iako je u Hrvatskoj zvanično potvrđeno prisustvo novog soja korona virusa omikron, za sada nije planirano pooštravanje mera epidemiološke zaštite.

"Mere su uvek na stolu, ali zasad nismo ništa planirali", rekao je novinarima direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravlje Krunoslav Capak upitan o mogućem pooštravanju epidemioloških mera.

Novi soj korone omikron zvanično je danas potvrđen kod dva pacijenta, koji nisu boravili u Južnoj Africi, ali su, kako je saopšteno, prisustvovali jednom međunarodnom skupu u Hrvatskoj.

Mere u Srbiji

U Srbiji zvanično nije registrovana nova varijanta virusa korona, ali su preduzete dodatne mere na ulasku u zemlju.

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović batut" objavio je listu zemalja sa posebnim rizikom. To su: Južnoafrička Republika, Bocvana, Zimbabve, Namibija, Lesoto, Mozambik i Malavi.

Svi putnici koji dolaze iz zemalja sa posebnim rizikom ili su u njima boravili tokom prethodnih 14 dana, u obavezi su da 48 časova pre dolaska u Srbiju prijave dolazak korišćenjem sajta www.e-zdravlje.gov.rs, odelja "Foreigners Surveillance Registration".

Na ulasku u zemlju obavezno je testiranje i karantin od dve nedelje. Ukoliko je neko od putnika pozitivan zbrinjava se u kovid bolnici u Batajnici. Testiranje se ponavlja za nedelju dana. Za negativne putnike ne ukida se karantin.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa