Evropa

Stručnjaci u Slovačkoj predložu produženje lokdauna do 16. decembra

Komentari

Autor: Tanjug

05/12/2021

-

18:24

Stručnjaci u Slovačkoj predložu produženje lokdauna do 16. decembra
Tanjug/AP/Martin Baumann/TASR - Copyright Tanjug/AP/Martin Baumann/TASR

veličina teksta

Aa Aa

Savet zdravstvenih stručnjaka predložio je produženje lokdauna u Slovačkoj do 16. decembra i preporučio da što veći broj zaposlenih radi od kuće, kao i intezivnije provere poštovanja policijskog časa, izjavila je danas portparolka Ministarstva zdravlja Zuzana Elijasova.

Ona je dodala da su stručnjaci predložili i novu meru - uvođenje OTP režima, što znači da samo vakcinisani, negativan na testu ili oni koji su se oporavili od kovid 19 mogu da putuju vozovima i međugradskim autobusima, preneo je TASR. Stručnjaci su naveli da je smanjenje mobilnosti najefikasnije kratkoročno sredstvo za smanjenje brzine širenja kovid 19.

Ministarstvo zdravlja saopštilo je da se epidemiološka situacija u Slovačkoj, 10 dana nakon uvođenja karantina, nije vidno poboljšala.

"Prosečan dnevni porast ostaje iznad 10.000 pozitivnih, broj pacijenata sa kovid 19 u bolnicama oscilira oko 3.400, a broj preminulih je povećan za 38 odsto u odnosu na prošlu nedelju", rekla je Elijasova.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, dobra vest je povećanje interesovanja za prvu dozu vakcine protiv kovid 19. Stopa vakcinacije odrasle populacije najmanje prvom dozom vakcine sada iznosi 58 procenata. Vlada je prošle nedelje uvela lokdaun zbog loše situacije sa pandemijom i velikog broja ljudi koji su primani u bolnice sa kovid 19. Iz vlade su najavili da će mere biti ponovo procenjene posle 10 dana.

Komentari (0)

Evropa