Region

Tri decenije od ubistva porodice Zec u Zagrebu, gradonačelnik prvi put odaje počast žrtvama

Komentari

Autor: Index

07/12/2021

-

09:37

Tri decenije od ubistva porodice Zec u Zagrebu, gradonačelnik prvi put odaje počast žrtvama
Tri decenije od ubistva porodice Zec u Zagrebu, gradonačelnik prvi put odaje počast žrtvama - Copyright Privatna arhiva

veličina teksta

Aa Aa

Pre 30 godina, u noći 7. na 8. decembara 1991. godine, pripadnici specijalnih policijskih snaga Tomislava Merčepa ubili su porodicu Zec. Zagrebačka porodica Zec - otac Mihajlo, supruga Marija i njihova dvanaestogodišnja ćerka Aleksandra - likvidiraneži su vatrenim oružjem.

Imućni zagrebački mesar Mihajlo Zec ubijen je kada je pokušao da pobegne iz svoje kuće na Trešnjevci u koju su oko 23 sata upale naoružane osobe, a njegovu suprugu i maloletnu ćerku ubice su odveli do planinarskog skloništa doma Adolfovac na Sljemenu i tamo ih pogubili. Nakon što su ih ubili, njiova tela su prekrili smećem.

Nedugo nakon što je policija pronašla tela, uhapšeni su pripadnici Merčepove grupe - Munib Suljić, Igor Mikola, Siniša Rimac, Nebojša Hodak i Snežana Živanović - od kojih su neki pred istražnim sudijom priznali ubistva. Međutim, na suđenju je utvrđeno da pred istražnim sudijom nisu imali advokate, a što su po zakonu za toliko teško delo morali da imaju, pa su njihovi raniji iskazi izbačeni i oni su oslobođeni, piše Index.

Pravosuđe nije procesuiralo počinitelje zločina, a isplata jednokratne novčane pomoći Dušanu i Gordani Zec 30. aprila 2004. ostala je jedini čin podrške preživelima s hrvatske strane. Aleksandra, Marija i Mihajlo sahranjeni su u Gornjoj Dragotinji kraj Prijedora, rodnog mesta Mihajla Zeca.

U septembru prošle godine Index je otkrio da Merčep, koji je pravosnažno osuđen na sedam godina zatvora zbog ubijstva 43 civila koje su ubili pripadnici njegove trupe, umesto u zatvoru kaznu izdržava u Krapinskim toplicama. To mu je omogućilo Ministarstvo branitelja na čelu s ministrom Tomom Medvedom, ali i Ministarstvo pravosuđa, piše hrvatski portal.

Prvi put gradonačelnik Zagreba na komemoraciji

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević danas će na Sljemenu odati počast Aleksandri Zec i njenim roditeljima, kao prvi predstavnik Grada Zagreba u poslednjih trideset godina. Gradonačelnik će učestvovati u programu komemoracije koju organiziraju Antifašistička liga RH i Srpsko narodno vijeće povodom tridesete godišnjice ubistva porodice Zec, i to s Borisom Miloševićem, potpredsednikom vlade RH, Miloradom Pupovcem, predsednikom SNV-a, kao i s aktivistima za ljudska prava koji godinama na današnji dan posećuju ovo mesto.

Komemoracija će se održati danas na lokalitetu kod bivšeg sljemenskog doma Adolfovac, s početkom u 18 sati, gde su u noći sa 7. na 8. decembraa 1991. ubijene devojčica Aleksandra i njena majka Marija Zec.

Uz to što će prvi put jedan zagrebački gradonačelnik odati počast ubijenim članovima porodice Zec, aktivistkinja Tatjana Dragičević pročitaće proglas Lige povodom godišnjice zločina, dok će u umetničkom delu komemoracije učestvovati pesnikinja Sanja Baković.

Taritaš:Vrme je da Aleksandra Zec dobije ulicu u Zagrebu

Poslanca opozicionog GLAS-a u hrvatskom saboru Anka Mrak Taritaš izjavila je danas da je došlo vreme da jedna ulica u Zagrebu bude nazvana po 12-godišnjoj devojčici srpske nacionalnosti Aleksandri Zec, koja je zajedno sa roditeljima ubijena pre 30 godina.

Mrak Taritaš je rekla i da ne umanjujući taj zločin volela bi da jedna ulica u Zagebu ponese ime preminulog kantautora Ðorđa Balaševića, prenela je Hina.

Inicijativu da se u Zagreb vrati naziv Trgu maršala Tita i da jedna ulica bude nazvana po Aleksandri Zec podneo je čelnik zagrebačkog SDP-a Viktor Gotovac.

 

Komentari (0)

Evropa