Region

Pendarovski se sastao sa Osmani, pozvao na nastavak dijaloga Beograda i Pristine

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

15/12/2021

-

14:19

Pendarovski se sastao sa Osmani, pozvao na nastavak dijaloga Beograda i Pristine
Pendarovski se sastao sa Osmani, pozvao na nastavak dijaloga Beograda i Pristine - Copyright EPA/RADEK PIETRUSZKA

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski posle sastanka sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani, pozvao je na nastavak dijaloga Beograda i Prištine, naglasivši da je regionalna saradnja važna, ali da inicijativa "Otvoreni Balkan" ne može da uspe ukoliko u nju nisu uključene sve zemlje regiona, dok je Osmani ponovila da se Kosovo i region suočavaju sa, kako je rekla, velikim bezbednosnim rizicima zbog ruskog uticaja preko Srbije.

"Ovoj inicijativi nešto nedostaje, umesto šest država, tu su samo tri. Sve dok ova inicijativa ne obuhvati sve države, neće uspeti. Moj stav je da to može biti samo jedan od alata za trgovinsko-ekonomsko unapređenje, ali ne i politički. Možda je samo deo Berlinskog procesa, ali ne i zamena. Berlinski proces je inicijativa koja ima institucije, ima resurse koje Otvoreni Balkan nema", naveo je Pendarovski.

Osmani je istakla da je Kosovo posvećeno radu sa svim međunarodnim partnerima kako bi bili sprečeni destabilizujući uticaji.

"Naš region treba da preduzme konkretne korake ka evropskim integracijama i miru, ali to se ne može postići ako uticaj Rusije prodre preko njene odskočne daske, preko Srbije", rekla je ona.

Osmani je rekla da očekuje podršku Severne Makedonije u jačanju medunarodnog subjektiviteta Kosova i dodala da postoji velika volja Prištine da poveća saradnju sa Severnom Makedonijom u cilju daljeg produbljivanja odnosa.

Ona je dodala da se "Kosovo i region suočavaju sa velikim bezbednosnim rizicima zbog ruskih destabilizujućih tendencija kroz Srbiju".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa