Politika

Da li će insistiranje Borelja na ZSO otkočiti dijalog: "Pitanje je da li Kurti shvata jasne poruke"

Komentari

Autor: Tijana Krnjaić

10/12/2021

-

06:58

Da li će insistiranje Borelja na ZSO otkočiti dijalog: "Pitanje je da li Kurti shvata jasne poruke"
Aljbin Kurti i Žozep Borelj - Copyright AP/Kenzo Tribouillard

veličina teksta

Aa Aa

Nakon stalnih obraćanja "dvema stranama" da poštuju dogovore u dijalogu Beograda i Prištine, veliku pažnju je izazvala nešto drugačija izjava od strane visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja. On je tokom boravka premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija u Briselu poručio da EU od Prištine zahteva primenu sporazuma o formiranju zajednice srpskih opština.

Takođe, Borelj je rekao da nije saglasan sa Kurtijevom tvrdnjom da je odluka Ustavnog suda Kosova prepreka da se sprovede taj dogovor koji je postignut u okviru Briselskog sporazuma. Mnogi tumače da je ovaj potez ukazao na konkretnije angažovanje Brisela kada je dijalog Beograda i Prištine u pitanju, a ono što je sigurno je da bi odluka o ZSO značila ozbiljan pomak.

Dijalog je već dugo u "ćorsokaku", a dok Beograd za jednostrane akcije i nepoštovanje dogovora optužuje Prištinu, kosovski zvaničnici stalno ponavljaju da je odluka o ZSO neustavna. To je jedan od razloga zbog kojih novi sastanak Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija još uvek nije na vidiku.

Uslov svih uslova je pre svega odlučnost i spremnost lidera obe strane u postizanju svih daljih dogovora, ocenjuju analitičari. 

"Pitanje da li Kurti shvata jasne poruke EU"

Diplomaska ofanziva u rešavanju ovog pitanja, koja se naslućivala nakon septembarskih tenzija na Severu Kosova ipak do sada nije dovela do konkretnog pomaka, ali trenutni postupci i izjave iz EU ipak ukazuju da bi ovo pitanje moglo da se nađe na visokom mestu agende EU.

Dragiša Mijačić, koordinator nacionalnog konventa EU za poglavlje 35 koje se tiče pitanja Kosova rekao je da je poruka Borelja bila prilično jasna i da je odrazila stavove EU kada je reč o formiranju Zajednice srpskih opština.

Euronews Srbija/Printskrin

 

"Da će EU insistirati na osnivanju ZSO je prilično jasno. Naglasio bih da to ne važi samo za EU već i SAD, i mnoge druge zemlje, što znači da postoji jedan međunarodni pritisak da se tako nešto desi i to toga će doći u jednom trenutku. Da li će doći tokom pregovora ili na samom kraju pregovora , to je isto veliko pitanje", rekao je Mijačić za Euronews Srbija.

Takođe, on je istakao da je svim međunarodnim partnerima jasno da je Kurti taj koji odugovlači i marginalizuje proces.

"Zato dolazi ta poruka Borelja, da ono što se dogovorilo mora da se implementira. Pitanje je koliko on shvata te poruke, jer do sada nije pokazivao to. Bilo je poruka o deeskalaciji i traženju načina za postianje sporazuma, ali to nije dopiralo do njega, prosto on još uvek to ne shvata na pravi način", objašjava Mijačić.

Kada je reč o mogućem insistiranju na sastanku Vučića i Kurtija kako bi se odmaklo u traženju rešenja i napretku dijaloga, ističe da je neizvesno da li će se oni sresti, a samim tim još neizvesnije da li će to nekog pomaka doći.

"Nije realno da se nastavi dijalog ako nema ispunjenja glavnog zahteva"

Potpredsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grbuješić takođe je ocenila da nije realno da se dijalog Beograda i Prištine nastavi na najvišem nivou ako nema ispunjenja glavnog uslova, što je formiranje Zajednice srpskih opština.

EPA/OLIVIER HOSLET

 

"Nije tačno što govori Aljbin Kurti, da je do ZSO više stalo Beogradu nego Srbima na Kosovu i Metohiji, upravo je njima u najvećem interesu da se ta zajednica napokon formira od 2013. godine", rekla je Grubješić za Tanjug, aludirajući na Kurtijeve navode da "želi da Srbi na Kosovu, a ne Beograd i političari, po njegovim rečima, odlučuju o tome šta će biti za njih najbolje kad je u pitanju uspostavljanje ZSO".

Da je formiranje Zajenice sprskih opština važno za tamošnje stanovnike, ali i za političare istakli su i članovi Srpske liste, koji su izneli su ultimatum da će, ako do kraja godine ne dođe do formiranja ZSO, napustiti prištinske institucije. Prema rečima Mijačića, to ipak nije dobar potez.

"Bilo bi katastrofalno da se Srpska lista povuče iz institucija jer bi time predstavnici Srba ostali bez legitimnih predstavnika. To jeste element prisile,  ne verujem da će dati neke rezultate, a posledice su nesagledive", naveo je Mijačić.

Peci: Ustavni sud ne negira osnivanje ZSO

Sa druge strane, kada je reč o odluci Ustavnog suda, na koju se Aljbin Kurti poziva, sporno je  što se Zajednica ne zasniva na multietničnosti, već okuplja opštine u kojoj je većinska jedna etnička zajednica.

Tim povodom, direktor kosovskog instituta za istraživanje i razvoj politike (KIPRED) Ljuljzim Peci rekao je da odluka Ustavnog suda Kosova ne negira osnivanje ZSO, već navodi primedbe na sadržaj sporazuma iz 2015. godine.

Peci je podsetio i da je kosovska skupština ratifikovala sporazum iz 2013. godine kojim je predviđeo osnivanje ZSO.

audiovisual.ec.europa.eu, Twitter/@MiroslavLajcak

 

"Mislim da ZSO treba da se osnuje, ali da treba da bude deo sveobuhvatnog paketa normalizacije odnosa sa Srbijom. Bez toga ne možemo da se dogovorimo sa Srbijom, a nećemo imati ni podršku i razumevanje međunarodne zajednice, oni to traže od Vašingtona do Brisela i svih ključnih aktera", rekao je Peci, preneo je prištinski Ljajmi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija