Politika

Ambasador Velike Britanije u Prištini: Za konačan dogovor između Beograda i Prištine neophodan kompromis

Komentari

Autor: Tanjug

03/12/2021

-

18:16

Ambasador Velike Britanije u Prištini: Za konačan dogovor između Beograda i Prištine neophodan kompromis
Nikolas Abot - Copyright gov.uk

veličina teksta

Aa Aa

I Beograd i Priština moraju da se uključe u proces dijaloga u dobroj nameri, a deo toga je i priznanje da je kompromis, a ne ustupak, neophodan za postizanje konačnog sporazuma koji zadovoljava obe strane i njihove građane, izjavio je danas ambasador Velike Britanije u Prištini Nikolas Abot.

U intervjuu za prištinski "Telegrafi", on je rekao da i javna i politička sfera to moraju da shvate i prihvate.

"Velika Britanija nastavlja da podržava normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine kroz dijalog koji se vodi pod pokroviteljstvom EU i naš novi specijalni izaslanik za Zapadni Balkan, ser Stjuart Pič, radiće na podršci ovom procesu", istakao je Abot.

Prema njegovim rečima, Britanija podržava dijalog jer smatra da je u interesu građana obe strane da se postigne sporazum koji će omogućiti Beogradu i Prištini da se u potpunosti integrišu u međunarodnu zajednicu, rešavaju pitanja iz prošlosti i grade bolju budućnost.

"To je od ključnog značaja za bezbednost Zapadnog Balkana u celini", naglasio je Abot i dodao da će Velika Birtanija podržati svaki sporazum koji koristi građanima svih zajednica na Kosovu i Srbiji i garantuje njihovu bezbednost.

"Međutim, nedavni spor napredak u pregovorima i implementaciji postojećih obaveza je zabrinjavajući", istakao je on, dodajući da je zabrinut zbog retorike koju su koristili predstavnici obe strane pre i posle dijaloga. Rekao je i da se time zatvara prostor za pregovore i ograničava potencijal za promene, ali i da London i Priština ostaju veoma bliski saveznici, uz jačanje odnosa.

"Naravno, uvek ćemo imati posebnu vezu kao rezultat uloge koju je Velika Britanija imala 1999. godine", rekao je Abot.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija