Politika

Reakcije na poslednju rundu Dijaloga u Briselu - zašto se pregovarači juče nisu sastajali?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/11/2021

-

17:21

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Beogradska delegacija je i danas boravila u Briselu, a po svemu sudeći neće biti nikakvog nastavka dijaloga. I pored toga što su obe strane od juče u sedištu EU, do njihovog zajedničkog sastaka nije došlo. Ipak, svaka od njih se posebno sastala sa specijalnim predstavnikom za dijalog EU Miroslavom Lajčakom koji im je preneo očekivanja EU a to je da razgovori moraju da se nastave i da donesu rezultat. 

I dalje glavni spor u dijalogu Beograda i Prištine je formiranje Zajednice srpskih opština, što kosovska strana odbija da uradi dok srpska na tome insistira.

Reakcije na društvenim mrežama, nakon jučerašnjih sastanaka, govore u prilog tome da bi dijalog mogao da se nastavi. Međutim, to nisu potvrdili pregovarača Beograda, dok se prištinska strana još uvek nije oglašavala po ovom pitanju.

U svakom slučaju, Lajčak se oglasio na svom Tviter nalogu:

Nemački ambasador u Prištini Jorn Rode rekao je da podržava Lajčaka u njegovim naporima da unapredi dijalog i naglasio da je nephodno više direktnih sastanaka između zainteresovanih strana.

Što se pregovaračkih strana tiče, sinoć se oglasio Petar Petković koji je objavio poduži post na svom Fejsbuk nalogu, gde je naveo da do sastanka sa prištinskom stranom nije došlo jer su oni odbili da pregovraju o formiranju ZSO, naglasivši da je to pitanje svih pitanja i njihovo formiranje zapravo može da utiče na dalji tok dijaloga.

Sa druge strane, pirištinska delegacija se nije oglašavala ovim povodom, ali je Koha, pozivajući se na izvor iz prištinske delegacije praktično potvridla da je do nesuglasica došlo, i prenela da je stav Prištine bio da se razgovara o energetici, posebno u severnom delu KiM i da se pokrene pitanje nestalih, kao i regionalne inicijatve. 

Glavni međunarodni igrači u dijalogu Beograda i Prištine, EU i SAD, takođe su stava da dogovoreno treba da se poštuje i da se što pre da se formira srpksa zajendnica. 

Inače, poslednji sastanci u Briselu treba da prethode najavljenom sastanku Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija koji bi trebao da se dogodi pred kraj ove godine. Vučić je ovim povodom rekao da je spreman da se vrati dijalogu, ali takođe i istakao da prva tema susreta mora da bude SZO.

I Kurti se juče oglašavao - dva puta. Prvo je dao intervju za Radio Slobodna Evropa gde je rekao da ne može da kaže "ne" sastanku, ali i naglasio da je pre njegovog održavanja važno da se znaju njegovi elementi. Takođe je potvrdio da od trenutnih sastanaka, koji se upravo vode u Briselu, zavisi i da li će se i on kasnije sastati sa Vučićem.

Na konferenciji za novinare, koja je takođe juče održana, Kurti je rekao da Asocijacija kosovskih opština sa većinskim Srbima, kako prištinska strana definiše ZSO, nije u skladu sa Ustavom KiM.

U svakom slučaju, očekuje se da bi do kraja ove godine svakako bude poznato hoće li do najavljenog sastanka Vučića i Kurtija ipak doći.

Inače, njih dvojica su se ove godine sastajali tri puta. Prvi njihov susret je bio 16.6 i bio je bez "dodirnih tačkaka", sledeći sastanak usledio je mesec dana kasnije, 19.7., a ovaj susret je okarektirisan kao "težak sa i vrlo malim napretkom", dok se treći odigrao 6.10. u okviru Samita u Sloveniji uz učešće Angele Merkel i Emanuela Makrona. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija