Politika

Vučić: Ne očekujem ništa od susreta u Briselu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/11/2021

-

11:23

Vučić: Ne očekujem ništa od susreta u Briselu
Vučić: Ne očekujem ništa od susreta u Briselu - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da će 24. novembra otputovati u Moskvu gde ga očekuje važan susret sa ruskim liderom Vladimirom Putinom. Sa druge strane, od današnjeg susreta delegacija Beograda i Prištine u Briselu, kako kaže, ne očekuje ništa.

U vezi sa današnjim sisretom u Briselu gde se nalaze direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i predstavnik Prištine Besnik Besljimi, Vučić kaže da ne očekuje ništa, ali da je važno razgovarati.

"Svaki pomak je dobar, razgovor je bolji nego kad ne razgovaramo", rekao je Vučić u vojnom kompleksu "Mačvanski partizanski odred" u Šapcu gde je prisustvovao prikazu redovne obuke jedinica Rečne flotile.

"Imajući u vidu ostrašćenost albanskih lidera ne možete ništa da očekujete", podvukao je on.

Vučić je, na pitanje za izjave Aljbina Kurtija da mora doći do međusobnog priznanja, objasnio da pravo prati fakte, a ne akte.

"Nije problem u nekom pravnom aktu, već činjenicama koje Kurti ne razume. Ja za razliku od njih ne želim da svakodnevno učestvujem u napadima na Albance da bih podizao broj glasova u centralnoj Srbiji. Nisam zainteresovan za tako nešto", rekao je on.

On je naveo da je poruka EU o poštovanju onoga što je dogovoreno, odnosno o formiranju Zajednice srpskih opština važna.

"Važan susret sa Putinom"

Kada je reč o susretu sa Putinom, on je rekao da će se sa njim sastati 25. novembra i da će se razgovarati o gasu.

"Svakog dana se spremamo za taj susret, pratimo kako su Rusi postigli dogovor oko gasa. Danas je cena gasa ponovo visoka. Nemačka je povećala za građanstvo cenu gasa za 18,7 odsto", rekao je on.

Vučić je naveo da mnogo nade polaže u taj susret i da ima veliku tremu, iako se sa Putinom ne sastaje ni prvi, ni drugi, a ni treći put.

"Ne pričam o Legiji, osim kad me vi pitate…"

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da se danas toliko govori o Ratku Mladiću ili Miloradu Ulemeku Legiji i navodnom puštanju Legije na slobodu, zato što pojedini tajkuni i političari koji drže i deo medija, nemaju šta da ponude građanima, pa zato insistiraju na tome da se u Srbiji danas živi kao u 90-im godinama.

Na pitanje novinara zašto se 2021. godine priča o rehabilitaciji Ratka Mladića i Legije, Vučić je odgovorio:

“O svemu tom pričate vi, ja ne pričam nikada. Nikad u životu nisam pomenuo Legiju, osim kad me pitate nešto. Mladića pominju drugi, oni govore o njemu. Pričamo, jer me vi pitate”, rekao je on.

Dodao je da on govori o fabrikama, vojsci, energetici, a da imena Mladića ili Legije izgovara kada ga novinari pitaju.

Dodao je i da navode da će neko Legiju da pusti na slobodu, sluša odavno, kako kaže, "bukvlano na svaka tri meseca".

"Kad nisu znali šta da rade, kažu - eno ga Legija na slobodi… Čemu to služi? Ne razumem, ali valjda hoćete da uplašite narod, da su oni na vlasti nenormalni, a vi čuvari… čega?", rekao je Vučić.

Za klubove 10 miliona evra

Predsednik je najavio danas da će država do kraja godine dati 10 miliona evra za pomoć odbojkaškim, vaterpolo i rukometnim klubovima.

Vučić je dodao da je deo tog novca namenjen i za osam borilačkih sportova.

To će puno značiti za razvoj tih sportova, naglasio je Vučić i dodao da će taj novac biti obezbeđen iz budžetske rezerve i novca koji nije utrošen.

 

Komentari (0)

Srbija