Region

Bocan-Harčenko: Nije rukovodstvo Srba izazvalo kriznu situaciju u BiH, a još manje Srbija i Rusija

Komentari

Autor: Tanjug

23/12/2021

-

09:57

Bocan-Harčenko: Nije rukovodstvo Srba izazvalo kriznu situaciju u BiH, a još manje Srbija i Rusija
Bocan-Harčenko: Nije rukovodstvo Srba izazvalo kriznu situaciju u BiH, a još manje Srbija i Rusija - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko ocenio je da je najveća prepreka u suočavanju sa političkom krizom u Bosni i Hercegovini zastarela institucija visokog predstavnika i da je njeno gašenje zadatak koji prvo treba rešiti.

Komentarišući optužbe Sarajeva da su za najnoviju institucionalnu krizu u BiH krive Srbija i Rusija, zbog podrške srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku, ruski diplomata kaže da nije potrebna lupa da bi se videlo da nije rukovodstvo Srba izazvalo kriznu situaciju u BiH, a još manje Srbija i Rusija.

Prema njegovim rečima, to su, pre svega, učinili međunarodni zvaničnici koji bi trebalo da budu odgovorni za prevazilaženje postojećih problema.

"Upravo se visoki predstavnik u BiH Valentin Incko pre nego što je dobrovoljno dao ostavku flangrantno umešao u unutrašnja državna pitanja", rekao je Bocan-Harčenko za magazin Kord, prenela je Srna.

On je ocenio da se situacija ozbiljno pogoršala kada je Zapad nominovao Kristijana Šmita za sledećeg visokog predstavnika, bez konsenzusa u Upravnom odboru Saveta za sprovođenje mira, mimo Saveta bezbednosti UN, kao i bez odobrenja svih strana u BiH.

"Smatramo da postoji samo jedan način da se prevaziđu ovi veštački stvoreni izazovi. Sve strane u BiH treba ponovo da se priključe dijalogu o tome kako same da prevaziđu sve probleme i razlike. Time će obezbediti primenu Dejtonskog sporazuma iz 1995, osigurati suverenitet BiH i široka ovlaštenja dva entiteta, kao i jednaka prava tri konstitutivna naroda", rekao je Bocan-Harčenko.

Moskva poziva Prištinu na dijalog

Ambasador Ruske Federacije govodio je i o dijalogu Beograda i Prištine i izjavio da Moskva poziva Prištinu da prekine svoje neodgovorno ponašanje i nastavi normalan dijalog.

"Saglasan sam da je razlog za zastoj dijaloga između Beograda i Prištine nevoljnost privremenih institucija samouprave na Kosovu da vode ozbiljne razgovore. Polazimo od toga da briselski dijalog, organizovan u skladu sa rezolucijom Generalne skupštine UN, ima potencijal koji nije iskorišćen", rekao je ruski diplomata za magazin Kord.

Prema njegovim rečima, važno je da facilitatori i druge zainteresovane strane podvuku da vođe Albanaca treba da ispune svoje ranije obaveze, pre svega, one koje se tiču formiranja zajednice srpskih opština.

"Oglušavanje o ovu obavezu, šteti samoj Prištini i mi očekujemo da to shvate što je pre moguće", poručio je Bocan-Harčenko, prenela je Srna.

On je rekao da pokušaji Prištine da destabilizuje situaciju, uključujući i racije lokalnih policijskih specijalnih snaga na severu Kosova samo stvaraju još više tenzija.

"Žao nam je što oni koji donose takve odluke ne razmatraju njihove moguće ozbiljne implikacije", kaže ruski ambasador.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa