Region

Apsolutni šampioni vakcinacije u BiH su - iza rešetaka (VIDEO)

Komentari

Autor: AP, T.T.

29/12/2021

-

22:44

Associated Press

veličina teksta

Aa Aa

Uprkos tome što BiH ima jednu od najnižih stopa vakcinacije protiv kovida 19 u Evropi, muškarci i žene koji služe kaznu u zatvorskom sistemu donekle su iznenađujuće postali njeni šampioni u vakcinaciji.

Preko 80 odsto zatvorenika u 13 bosanskih zatvora primilo je najmanje jednu dozu vakcine i stopa imunizacije je u stalnom rastu.

Nasuprot tome, ukupna stopa vakcinacije u zemlji je ispod jedne trećine odraslih i to ne zbog nedostatka vakcina, već zbog nedostatka onih koji žele da se vakcinišu, prenosi AP.

Nakon što se u početku, zajedno sa većinom drugih balkanskih zemalja, borila da obezbedi dovoljno doza vakcina, do kasnog proleća Bosna je imala stalne zalihe.

U sklopu početne akcije vakcinacije u zatvoru u Zenici, preko 90 odsto zatvorenika i preko 60 odsto osoblja je do sada primilo dve doze.

"Skoro da smo gotovi", rekao je upravnik zatvora Radžo Kahrić.

Od početka pandemije, u Bosni nije prijavljena nijedna veća epidemija virusa u zatvoru.

U međuvremenu, zemlja kao celina potvrdila je više od 287.000 slučajeva i više od 13.250 smrtnih slučajeva, što je jedna od najgorih cifara u Evropi u odnosu na 3,3 miliona stanovnika.

Zatvorenici u Zenici su osim vakcinacije takođe nastavili sa izradom zaštitnih maski u okviru programa rada zatvora, koje se potom dele unutar ustanove i drugima širom zemlje. Radionica je osnovana u prvim mesecima pandemije kada je zaštitna oprema bila u nedostatku.

"Mnogi članovi moje porodice su se zarazili, između ostalog i moja majka, tako da mislim da je izrada maski i vakcinacija pravi način", rekao je zatvorenik Fahro Kahriman, koji služi osmogodišnju kaznu zbog ubistva i pljačke.

Kahriman je dodao da maske izgledaju kao "radna terapija", a istovremeno su način da se "doprinese društvu".

Detaljnije o temi pogledajte u video prilogu.

Komentari (0)

Evropa