Region

Još jedan slučaj flurone zabeležen u Republici Srpskoj

Komentari

Autor: Nezavisne

04/01/2022

-

14:26

Još jedan slučaj flurone zabeležen u Republici Srpskoj
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Prvi slučaj flurone, istovremene infekcije virusom korone i gripa, detektovan je danas na Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske.

Kako su naveli, u uzorku pacijenta hospitalizovanog u UKC RS detektovana je istovremeno RNK Influenza A (H3) i SARS-CoV-2 (metodom Film Array- respiratorni panel RP2 plus).

"Ovo je prvi do sada detektovan slučaj istovremene infekcije sa ova dva virusa u Republici Srpskoj. Radi se o pacijentu 2000. godište iz Banjaluke. Pacijent je trenutno svestan, te hemodinamski i respiratorno stabilan", navode iz UKC-a.

Kako su pojasnili, u Zavodu za kliničku mikrobiologiju UKC RS postoji mogućnost istovremene detekcije više od 20 parametara dijagnostike najčešćih virusnih i bakterijskih infekcija respiratornog trakta u roku od jednog sata.

"Ovo značajno ubrzava dijagnostiku i doprinosi kvalitetu usluge. Trenutno smo jedina ustanova u Republici Srpskoj koja ima mogućnost ove dijagnostike", navode u saopštenju.

Dodali su da je ovakav nalaz potvrda cirkulacije oba virusa u populaciji, te mogućnosti nastanka istovremene infekcije izazvane virusom influence i SARS-CoV-2, slično kako je već potvrđeno u drugim zemljama.

Podsetimo, ranije danas u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr Andrija Štampar" u Zagrebu registrovan je prvi slučaj flurone, kombinacije gripa i korone kod jedne pacijentkinje, potvrdila je za HRT dr Jasmina Vraneš.

Prema informacijama iz Zavoda, radi se o kovidu 19 i virusu gripa tipa A, odnosno tzv. svinjskom soju H3N2.

Komentari (0)

Evropa