Region

Božićnjem prijemu SNV prisustvovali patrijarh SPC i hrvatski premijer: "Više smo jedno nego što smo različito"

Komentari

Autor: Tanjug, Fonet

06/01/2022

-

18:16

Božićnjem prijemu SNV prisustvovali patrijarh SPC i hrvatski premijer:  "Više smo jedno nego što smo različito"
Božićnjem prijemu SNV prisustvovali patrijarh SPC i hrvatski premijer: "Više smo jedno nego što smo različito" - Copyright Tanjug/HINA/ Edvard Šušak

veličina teksta

Aa Aa

Tradicionalni božićni prijem u organizaciji Srpskog narodnog vijeća održan je danas u atrijumu Srpske pravoslavne opšte gimnazije "Katarina Kantakuzina Branković" u Zagrebu, u prisustvu predstavnika državnog vrha predvođenih premijerom Andrejem Plenovićem, a predsednik SNV Milorad Pupovac je obraćane posvetio obnovi Banije.

On je podsetio da su brojni građani na Baniji nakon potresa ostali bez kuća umesto kojih su zahvaljujući širokoj mreži solidarnosti dobili privremeni smeštaj koji, kako je rekao, ipak nije takav da se u njemu treba dočekati još jedna zima i još jedna godina.

Podsetio je da su proteklih godina mnogi otišli iz svojih kuća jer nisu videli perspektivu boljeg života u svom zavičaju i domovini.

"Za zemlju koja je toliko stanovnika, među njima većinu naših sunarodnjaka Srba, izgubila tokom rata, to je opasno. Zato uz sve što već činimo, a to nije malo, potrebno je da činimo više i da menjamo sve ono što u hrvatskoj kući smanjuje ili zamagljuje perspektivu boljeg života", rekao je Pupovac, preneo je portal hrvatskog nedeljnika Novosti..

Istakao je da to znači da politiku viška reči - bilo otrovnih bilo praznih - pretvaramo u politiku rasprave i razgovora.

"Da politiku privatnih interesa pretvaramo u politiku javnog dobra. To znači da prisutne osećaje nepravde svakodnevno pretvaramo u osećaje pravednosti. Da raspoloživi javni i privatni novac, ideje i energije čuvamo i pretvaramo u pogonsko gorivo naše ekonomije", naveo je i dodao:

"To znači da za svoju, hrvatsku kuću činimo najbolje i najviše. Tako u njoj niko neće biti višak i ništa neće biti manjak. Na kraju, ovde sam domaćin ovog skupa ali ne i domaćin ove kuće. Domaćin ove kuće na zagrebačkom sv. Duhu je Onaj čije rođenje proslavljamo i Onaj koji i nakon što je postao patrijarhom SPC nije napustio ni ovu kuću, ni ovaj grad, ni ovu zemlju", rekao je Pupovac, koj je prisutne pozdravio tradicionalnim božićnim pozdravom "Mir Božji, Hristos se rodi". 

Na tradicionalnom Božićnom prijemu Srpskog nacionalnog vijeća (SNV) u Hrvatskoj uručena su priznanja zaslužnim pojedincima i organizacijama, a među dobitnicima je i specijalni izaslanik predsednika Srbije Veran Matić kome je dodeljena medalja sa plaketom "Svetozar Pribičević“, saopštio je danas Fond B92.

Matić izrazio zaljenje zbog nestalog Splićanina u Beogradu

Matić je izrazio žaljenje što u Beogradu još nije pronađen mladić iz Splita Matej Periš i upitao "kako je moguće da nas nesreće spajaju, a normalan život antagonizuje".

On je podsetio na brojne zajedničke akcije solidarnosti između Srbije i Hrvatske i naglasio  potrebu da se konačno reši pitanje nestalih iz ratova 90-ih godina.

Založio se za što skoriji novi sastanak državnika dveju zemalja koji se, kako je rekao, sreću preretko, praktički u olimpijskim ciklusima.

Patrijarh: Više smo jedno nego što smo različito

Patrijarh srpski Porfirije poručio je danas na božićnom prijemu Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu da je važnost mira osnovna poruka Božića i istakao da mir među ljudima znači davanje prostora i mesta drugome, drugačijem, jer davanjem mesta drugačijem, a u isto vreme istom, više smo jedno nego što smo različito.

Patrijarh je u svom obraćanju prisutnima, među kojima su bili premijer Andrej Plenković, predsednik sabora Gordan Jandroković i ministri spoljnih poslova i kulture, primetio je da se "nalazimo između dva Božića - onog koji se slavi po Gregorijanskom, i Božića koji se slavi po Julijanskom kalendaru.

"Uokvireni smo na ovim prostorima, ali, i na širom evropskom kontinentu, smislom porukom i sadržajem Božića, a to je Rođenje Hristovo”, rekao je patrijarh i istakao da je "različitost koja postoji među ljudima dar od Boga” da bi se, kako je naveo, ”razraslo ono što je jedno i što je jedinstveno".

Božićnom prijemu je prisustvovao i gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević, koji je rekao da je SNV-ov prijem simbolično mesto susreta i tolerancije kao i da je grad Zagreb dom za sve ljude koji u njemu žive, bez obzira na njihovu nacionalnu i versku pripadnost.

Na prijemu su dodeljenje i nagrade SNV-a, a dobitnici su petrinjski paroh Saša Umićević, Zadužbina Solidarna, specijalni izaslanik predsednika Srbije za pitanja nestalih u ratnim događanjima devedesetih Veran Matić, Vlado Orešković i Joso Obućina iz inicijative u Perušiću „Spomenik ostaje u parku“ i predsednik Vijeća srpske nacionalne manjine Splitsko-dalmatinske županije Božidar Simić, preneo je portal hrvatskog nedeljnika Novosti.

Izostanak Milanovića

Hrvatski predsednik Zoran Milanović nije danas prisustvovao svečanom božićnom prijemu Srpskog narodnog vijeća u Zagrebu, a potpredsednik vlade Boris Milošević kaže da je to loša poruka.

"Mislim da bi bilo dobro da je predsednik danas došao i da se pridružio porukama koje su poslate. Nažalost, on je odlučio drugačije i to je njegova odluka", rekao je Milošević.

Kako prenosi Hina, Milošević pritom nije želeo da spekuliše da li je izostanak Milanovića povezan sa odnosom koji ima sa predsednikom SNV Miloradom Pupovcem.

Milošević je rekao da su predstavnici državnog vrha uvek bili pozivani na ovakve događaje, ali i da se ranije dešavalo da neko od pozvanih ne dođe.

"Ove godine predsednik je odlučio da ne dođe. Nije poslao nikoga...", primetio je Milošević.

Smatra da je prisustvo na događaju poput današnjeg potrebno jer se šalje dobra poruka srpskoj zajednici u Hrvatskoj.

Predsednik SNV-a Milorad Pupovac je rekao da su danas radosni i ne vide neki razlog koji bi im, kako je naveo, tu radost mogao pokvariti, ili da iz nekog razloga budu žalosni.

Pupovac je to rekao odgovarajući na pitanje novinara da li mu je žao što Milanović nije došao na božićni prijem SNV-a.

 

Komentari (0)

Evropa