Region

Novi zakon stupio na snagu u Crnoj Gori, zbog pedofilije zatvorska kazna i do 40 godina

Komentari

Autor: Tanjug

08/01/2022

-

17:34

Novi zakon stupio na snagu u Crnoj Gori,  zbog pedofilije zatvorska kazna i do 40 godina
Novi zakon stupio na snagu u Crnoj Gori, zbog pedofilije zatvorska kazna i do 40 godina - Copyright Burst

veličina teksta

Aa Aa

U Crnoj Gori od danas su na snazi strože zatvorske kazne za počinioce krivičnih dela protiv polnih sloboda, učinjenih prema deci i nemoćnim licima. Pedofili će, nakon izlaska iz zatvora, ubuduće biti pod višegodišnjim obaveznim nadzorom, a podaci o njima naći će se u registru.

Sve to propisano je izmenama Krivičnog zakonika Crne Gore, koji je usvojen prošle sedmice u crnogorskoj skupštini, a primenjuju se od danas, preneo je portal Analitika.

Iz udruženja Roditelji.me saopštili su kako su se oni godinama zalagali za izmene Krivičnog zakonika u cilju zaštite dece od pedofila, a usvajanjem izmena i dopuna pre nekoliko dana, uvaženi su gotovo svi njihovi predlozi, koji su uz podršku Ženskog kluba i pojedinih poslanika formalizovani u vidu amandmana.

Novom verzijom Krivičnog zakonika korigovana je kaznena politika za sva krivična dela protiv polnih sloboda, koja se tiču zaštite maloletnih i nemoćnih lica.

Za krivična dela silovanje, obljuba nad nemoćnim licem, obljuba sa detetom i obljuba zloupotrebom položaja, zakon propisuje da počinilac bude kažnjen i kaznom zatvora u trajanju do 40 godina.

Prema učiniocu krivičnog dela protiv polnih sloboda u kojima su žrtve deca, posle izdržane kazne zatvora, od danas se sprovode i mere posebnog nadzora.

Pedofili će, prema novom Zakonu, biti u obavezi da se javljaju policiji, a zabranjeno im je da posećuju mesta na kojima se okupljaju maloletna lica, vrtiće, škole i dvorišta ovih ustanova, igrališta...

Propisano je i da obavezno posećuju profesionalna savetovališta, kao i da obaveste nadležne u slučaju promene prebivališta, boravišta ili radnog mesta. Dvadeset godina nakon izlaska iz zatvora biće dužni da obaveštavaju nadležne i ukoliko putuju u inostranstvo.

Krivični zakonik predviđa i mogućnost ukidanja mera posebnog nadzora posle isteka svake četiri godine od početka primene. Za počinioce je previđen prestanak javne funkcije, kao i prestanak radnog odnosa ili obavljanja određenog poziva, delatnosti ili dužnosti koji podrazumevaju rad sa maloletnim licima.

Okrivljenima za ta dela biće ubuduće zabranjeno i sticanje javnih funkcija, kao i zasnivanje radnog odnosa, odnosno obavljanja poziva, delatnosti ili dužnosti koji podrazumevaju rad sa maloletnicima. Dopunama Krivičnog zakonika, koje su usvojene, udruženje Roditelji je tražilo i formiranje registra počinilaca krivičnih dela protiv polnih sloboda na štetu dece.

Sada je i zakonski regulisano da Ministarstvo pravde u narednom periodu vodi posebnu evidenciju o licima osuđenim za krivična dela protiv polnih sloboda na štetu maloletnika. Podaci iz posebne evidencije vodiće se trajno, bez mogućnosti brisanja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa