Region

Stanovnici naselja kod Sarajeva uznemireni: Plaše se da se u njihov komšiluk doselila misteriozna jevrejska sekta

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/01/2022

-

16:30

Stanovnici naselja kod Sarajeva uznemireni: Plaše se da se u njihov komšiluk doselila misteriozna jevrejska sekta
Stanovnici naselja kod Sarajeva uznemireni: Plaše se da se u njihov komšiluk doselila misteriozna jevrejska sekta - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Meštani naselja Kula, u opštini Istočna Ilidža kod Sarajeva, strahuju da su se u njihovom komšiluku doselile na desetine pripadnika ekstremističke verske grupe, poznate kao "Lev Tahor", koja se, kako prenose mediji u BiH, suočava sa optužbama za teške zločine. Meštani ovog naselja takođe su rekli da su uznemireni saznanjem da bi ovde moglo da dođe još "nezvanih gostiju".

Kako prenosi portal Klix.ba jedna grupa sa mnog dece, specifična po skoro identičnom oblačenju, doselila se krajem decembra u ovaj deo BiH. Vremenom su komšiluku bili sve sumnjiviji, a mnogi od njih su rekli da su primetili da po celu noć izvode razne rituale, odnosno da se čuju dečiji glasovi i pesme koje svi pevaju iz obližnjih kuća. Ono što je meštanima takođe bilo čudno je to što oni nemaju nikakvu interakciju sa komšilukom i da po ceo dan, kažu, provode u molitvama.

Stanovnici ovog naselja rekli su za "Nezavisne novine" da su čuli ova grupa traži smeštaj i za još 30 osoba koje očekuje da dođu.

"Činjenica je da su se ovde doselili nešto pre Nove godine. Sve je nekako čudno. Još uvek nismo otkrili ko su oni i sa kojom namerom su došli, već možemo samo da spekulišemo", rekao je jedan od meštana koji je hteo da ostane anoniman. "Osećamo nepoverenje u njih i veliki nemir", dodao je. 

O svemu ovome je upoznat i opštinski načelnik Marinko Božović, koji je održao sastanak sa meštanima i kako kaže, stoji im na raspolaganju.

"Odmah nakon sastanka sa njima obavestio sam nadležne. Radi se o Službi za poslove sa strancima i MUP-u. Kontaktirao sam i vlasnika kuće u kojoj se ti ljudi nalaze, reč je o poslaniku u Narodnoj skupštini Republike Srpkse. Rekao mi je da oni treba sredinom februara svakako da napuste BiH i da im neće produžiti uslugu iznajmljivanja kuće", rekao je Božović za Nezavisne novine. Vulić nije želeo o tome da razgovara sa medijima. 

Sa druge strane iz Službe za poslove sa strancima su potvrdii za Klix.ba da se na ovom području trenutno nalazi 37 stranih državljana koji su došli sa područja SAD-a, Kanade i Gvatemale i da je reč o grupi koja "praktikuje religijska uverenja na ekstremni način", međutim nisu utvrdili da li postoji bilo kakva krivična dela koja se vežu za njih. 

Međutim, jedan od stanovnika naselja je za Katera.news rekao da je dan internetu pronašao fotografije i snimke sekte Lev Tahor, na kojima je prepoznao dvojicu svojih komšija, kao i predmete koje je viđao kod nih poput identičnih dečijih kolica.

I pored toga što meštani kažu da su ih u svom komšiluku preimetili u decembru, iz Službe za poslove sa strancima rekli su da je ulazak ove grupe u BiH zabeležen tokom novembra 2021. godine i da su najpre živeli na području kantona Sarajevo, ali da su se nakon toga preselili u Istočnu Ilidžu. Ovde, kažu, borave po osnovu prava na bezvizni boravak, što znači da u BiH mogu najduže da ostanu tri meseca. Ono što se vodi kao jedini prekršaj je to što nije urađena prijava adrese mesta boravišta u skladu sa Zakonom o strancima, zbog čega je prekrštajno kažnjena osoba u čijem objektu žive, tačnije Savo Vulić. Takođe, prema trenutnim proverama koje su izvršili u Službi za poslove o strancima ova grupa nije evidnetirana u Interpolu zbog bilo kakvih krivičnih dela.

Čovek koji je izbegao kult vratio se u Gvatemalu u potrazi za sinom

O kultu Leva Tahora govorio je Izrael Amir koji je uspeo da se izvuče iz ove grupe. Sada se bori da iz nje izvuče svog dvogodišnjeg sina, piše Tajm of Israel.

Pre nego što je napustio kult, Amir je snimio video na kojem se vide brutalnosti vođa, izgladnjivanje članova i ekstremni uslovi u kojima žive. On je video poslao svojim rođacima u Izrael koji su odleteli u Gvatemalu i pomogli mu da pobegne. Međutim, godinu dana kasnije, on je odlučio da se vrati u Gvatrmalu kako bi spasio svoje dete koje se još uvek nalazi u ovoj grupi. Uspeo je da angažuje bivšeg oficira Ešela Amronija da mu pomogne u izvlačenju sina, koji je uspeo da angažuje još nekoliko bivših kolega da mu se pridruže.

Oni su se infiltrirali u grupu, jedino što su mogli je da snime još jedan snimak na kojem se čulo kako jedan od vođa govori članovima da ne mogu više da ostanu u Gvatemali i da moraju da se upute ka Iranu. U ceo slučaj, uključili su se i američki agenti koji su otkrili da je vođstvo Leva Tahora dalo direktivu majkama u grupi da ubiju svoju decu, a da nakon toga sebi oduzmu život ukolko vlasti Gvatemale upadnu na imanje. Žene u kultu su čak prošle obuku za to.

Dve nedelje kasnije, Armni je dobio podatke o tome da grupa pokušava da izađe iz zemlje. Vlasti Gvatemale su uspele da ih spreče u toj nameri, ali Amir ovde nije pronašao svog sina kojem se gubi svaki trag. On se vratio u Izrael, ali rekao je da ne želi da odustane od svega.

"Bitka nije gotova. Nastaviću da se borim za svog sina", rekao je.

Šta je Lev Tahor?

"Lev Tahor" je jevrejski ekstremistički kult koji, prema svedočenjima bivših članova, uče decu da ne veruju ljudima i da socijalne službe žele da oduzmu jevrejsku decu kako bi ih podizali "nevernici".

Sekta je osnovana osamdesetih godina prošlog veka i njen primarni cilj je bio da se praktikuje judaizam kao i pre 5.000 godina. Inače, poglavar Helbrans i njegova desna ruka Majer Rozner su optuženi da su pokušali da prisile maloetnu devojčicu da je udaju za devetnaestogodišnjaka, a cilj je bio da dobiju dete. Mediji su objavljivali ispovesti devojčicaa koje su pričale su da su porađane kod kuće, kako se njihov uzrast ne bi otkrio.

Komentari (0)

Evropa