Region

U Hrvatsku stižu kućni testovi na koronu, poznata i cena

Komentari

Autor: Euronews, RTL

12/05/2021

-

15:16

U Hrvatsku stižu kućni testovi na koronu, poznata i cena
U Hrvatsku stižu kućni testovi na koronu, poznata i cena - Copyright Tanjug AP/Matt Slocum

veličina teksta

Aa Aa

U Hrvatske apoteke uskoro stižu brzi kućni testovi na koronu. Testovi će u prodaji biti za desetak dana, prenosi RTL.

Agencija za lekove i medicinske proizvode (HALMED) danas je dobila obaveštenje o stavljanju na tržište testova za "samotestiranje" koji su odobreni na nivou Evropske unije. 

"To su medicinski proizvodi koji su namenjeni za samostalno korišćenje od strane laika, budući da ih koriste osobe koje nisu profesionalci u postupku provere ovih testova bilo je potrebno dokazati da su oni pouzdani i dovoljno jednostavni i da ih građani mogu koristiti na siguran način", kazala je portparolka HALMED-a Maja Bašić. 

Test koji stiže u Hrvatsku je jedan od tri vrste kućnih testova.

"Taj test će testirati uzorak pljuvačke, a postoje još dve vrste - jedna je testiranje uzorka bukalne sluznice, a drugi je testiranje uzorka sa površine nosa, registracija je napravljena u Nemačkoj, ali mi očekujemo i druge testove koji će proći tu kontrolu", rekao je član uprave apoteka Medika Jakov Radošević.

Prema trenutnim informacijama, testovi će moći da se kupe u apotekama i specijalizovanim prodacnicama, a cena će biti ispod 100 kuna, odnosno ispod 1.500 dinara.

Otvaranje sezone i popuštanje mera

Broj zaraženih u Hrvatskoj je u padu, te se očekuje i popuštanje epidemioloških mera.

Ipak, kako se navodi, do otvaranja zatvorenih prostora ugostiteljskih objekata i svadbi sa neograničenim brojem zvanica, Hrvatska će čekati do juna, uprkos padu broja novozaraženih.

"Želim verovati da smo na kraju tog trećeg talasa, međutim opuštanja u ovoj priči nema. Virus ne prašta naše greške i pogrešne korake", kaže ministar zdravlja Hrvatske Vili Beroš. 

Moguće je popuštanje mera očekuje se 1. juna, kada će se znati i više informacija o kovid pasošima.

Komentari (0)

Evropa