Region

Danas posebna sednica Skupštine RS o situaciji u BiH: Izetbegović odbio poziv, Čović poziva na povratak u institucije

Komentari

Autor: RTRS, Tanjug, Euronews Srbija

01/02/2022

-

08:46

Danas posebna sednica Skupštine RS o situaciji u BiH: Izetbegović odbio poziv, Čović poziva na povratak u institucije
Danas posebna sednica Skupštine RS o situaciji u BiH: Izetbegović odbio poziv, Čović poziva na povratak u institucije - Copyright Euronews/Stefan Goranović

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) razmatraće danas na posebnoj sednici dokument "Političko-ekonomska situacija u BiH" u kome se ističe da politička kriza u institucionalnom funkcionisanju BiH može biti prevaziđena stalnim i istrajnim razgovorima političkih predstavnika, prenosi RTRS. Početak sednice planiran je za 12 sati.

Predsednik NSRS Nedeljko Čubrilović ranije je uputio pozive za sednicu i liderima Stranke demokratske akcije Bakiru Izetbegoviću i Hrvatske demokratske zajednice Draganu Čoviću, koji imaju svoje poslanike u parlamentu i Veću naroda Republike Srpske.

Izetbegović je ovaj poziv odbio, navodeći da je "iznalaženje najprihvatljivijih rešenja za državu Bosnu i Hercegovinu" stvar državnih institucija, a ne entitetskih, i može biti razmatrano samo u Parlamentarnoj skupštini BiH i ostalim nadležnim državnim institucijama, prenosi portal Klix.ba.

Sa druge strane, Dragan Čović usmeno je potvrdio dolazak na sednicu. On je izjavio da će u obraćanju na posebnoj sednici Narodne skupštine Republike Srpske u Banjaluci pozvati srpske predstavnike da se vrate u institucije države, jer, kako kaže, tamo mogu najbolje da štite svoje interese.

"Poslaću vrlo jasnu poruku kako vidim naše odnose i probleme, šta su uzroci tih problema i kako vidim rešenje. Moramo raditi, razgovarati, tražiti rešenja i mirnim putom rešavati sve probleme u BiH. Moramo čuvati Ustav BiH i atak na Ustav od bilo koga mora biti jasno prepoznat. Nemamo alternative za rad u našim institucijama. Zato sam i došao u Banjaluku, u Narodnu skupštinu RS, da bih pokazao poštovanje prema toj instituciji, kao što idem i na sličan način govorim i u opštine, gradove, županije", rekao je Čović i dodao:

"Na kraju ću ih pozvati da se vrate u institucije BiH, jer najbolje će se i njihovi interesi štititi ako dođu u Parlamentarnu skupštinu i Savet ministara BiH i uključe se u njihov rad, bez obzira što su bili razlozi za izlazak iz njih”, izjavio je Čović za Fenu.

Čović je istakao da razgovor nema alternativu i da, kako je naveo, „moramo učiniti sve da mirnim putom rešavamo probleme u BiH“.

Rekao je da će u NSRS istupiti kao predsedavajući Doma naroda PS BiH, ali i kao predsednik HDZ-a i HNS-a, jer želi da i oni Hrvati koji žive u RS budu predstavljeni njegovim glasom koji će se boriti i za njihovo mesto unutar RS.

Dodik: Od situacije u BiH zavisi situacija u RS

Uoči rasprave u Narodnoj skupštini, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i predsednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata izjavio je da je Srpska zainteresovana za političko - ekonomsku situaciju u BiH, jer od toga uveliko zavisi i situacija u Republici Srpskoj.

Tanjug/Tara Radovanovic

 

"Nažalost od tog stanja i loših odnosa u BiH, zavisi i stanje u Srpskoj i odražava se i na naše određene funkcije", naglasio je Dodik, preneo je RTRS.

On je najavio da će se danas razgovarati kako i na koji način se može rešavati politička kriza u BiH.

Višemesečna kriza

Podsetimo, produbljvanje političke krize u BiH počelo je letos, kada su se predstavnici Republike Srpske usprotivili dopunama Krivičnog zakona BiH, koje je doneo sada bivši Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, a kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida. RS je potom donela i zakon kojim se poništava važenje ove Inckove odredbe. Iz tog razloga, od kraja jula meseca, zastupnici entiteta Republike Srpske bojkotuju rad državnih institucija zbog spornog zakona.

Istovremeno, institucionalnu krizu potpirila je i smena upravo na mestu Visokog predstavnika, kada je u Sarajevo umesto Incka došao Kristijan Šmit. Republika Srpska osporava institciju Visokog predstavnika, ističući njegovu nelegitimnost i nepriznavanje od strane Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, što je u vezi i sa prethodno pomenutim spornim izmenama Krivičnog zakona.

Republika Srpska, istovremeno, traži i vraćanje nadležnosti koje su date Visokom predstavniku na nivo entiteta. Takođe, uoči izbora koji bi trebalo da se održe ove godine, u BiH je aktuelna polemika oko izmena izbornog zakona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa