Region

Bošnjaci i Hrvati bez dogovora o Izbornom zakonu BiH, razgovori se nastavljaju sledeće nedelje

Komentari

Autor: Tanjug

30/01/2022

-

14:53

Bošnjaci i Hrvati bez dogovora o Izbornom zakonu BiH, razgovori se nastavljaju sledeće nedelje
Zenica - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Bošnjaci i Hrvati u Neumu nisu postigli konačan dogovor o izmenama Izbornog zakona BiH, ali su kako je istaknuto, približili stavove i razgovore će nastaviti već iduće sedmice u Sarajevu.

Razgovori o izmenama Izbornog zakona BiH u Neumu se vode još od četvrtka, a u njima su pored zvaničnika Hrvata i Bošnjaka iz Federacije BiH učestvovali i Metju PalNeummer, specijalni izaslanik SAD za izbornu reformu i Angelina Ajhorst, predstavnica EU za reformu izbornog zakona.

Bakir Izetbegović, lider SDA rekao je da nije postignut dogovor, ali da su pregovarači jako blizu, kao i da misli da je po pitanju Doma naroda stvar rešena i da su kada je reč o funkcionisanju Federacije BiH i članova Predsedništva BiH jako blizu dogovora, prenose Nezavisne.

Za razliku od Izetbegovića, Fahrudin Radončić, predsednik SBB-a rekao je da su pregovori propali i da su sve stranke, SDA, NiP, SBB, NES bili veoma jedinstveni da se ne dozvoli da etničko jača u odnosu prema državi BiH.

"Probošnjačka delegacije bila je veoma jedinstvena. Svi smo poraženi, ovakav epilog da nemamo predloga zakonskog rešenja mogu dodatno usložniti veoma komplikovane odnose između Hrvata i Bošnjaka", rekao je Radončić.

Ipak, pregovori kako su rekli i Izetbegović i Radončić nastaviće se u Sarajevu, a osim krupnih političkih pitanja u vezi sa izborima članova Predsedništva BiH kao i Doma naroda, bilo je govora i o tehničkim izmenama Izbornog zakona BiH koji nisu toliko sporni ali je pitanje da li će na kraju biti usvojeni.

"Imali smo kvalitetan sastanak i konstruktivan, veoma kompleksna pitanja. U osnovi mogu reći da će se razgovori nastaviti", rekla je Ajhorstova dodajući da će se o izboru članova Predsedništva i funkcionalnosti FBiH razgovori nastaviti ali da stranke moraju raditi još više.

Palmer je rekao da se razgovaralo konstruktivno i otvoreno ali da se nije došlo do kraja procesa i da pitanja koja su rešavana neće nestati sa scene.

"Potrebno je naći odgovarajući izborni model koji će omogućiti Hrvatima da imaju istu zastupljenost u institucijama", rekao je Palmer.

Komentari (0)

Evropa