Region

Milanović opet "drma" hrvatsku javnost: Bura zbog intervjua u kome je govorio o Ukrajini, Dodiku, ali i pomenuo Srbiju

Komentari

Autor: RTL

03/02/2022

-

13:52

Milanović opet "drma" hrvatsku javnost: Bura zbog intervjua u kome je govorio o Ukrajini, Dodiku, ali i pomenuo Srbiju
Zoran Milanović - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović završio je nedavno na "crnoj listi" ukrajinske internet-stranice Mirotvorac, koja je stekla negativan ugled u javnosti zbog toga što objavljuje lične informacije o ljudima koje smatra "ukrajinskim neprijateljima", uključujući novinare, političare i druge javne ličnosti iz zemlje i sveta. Na tu listu dospeo je zbog svojih nedavnih izjava o Ukrajini, a u intervju za hrvatski RTL, koji je iznova uzdrmao tamošnju javnost, govorio je upravo o tome, ali i Bosni i Hercegovini, Miloradu Dodiku, premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću koga je nazvao poltronom, pa pomenuo i Srbiju. 

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović skrenuo je u proteklom periodu pažnju na sebe sukobima sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, ali i izjavama koje se tiču politike u regionu - gotovo svaki njegov nastup izazivao je burne reakcije koje su se neretko prelivale izvan granice Hrvatske. I poznavaoci regiona, ali i hrvatski mediji sve više glasno primećuju da ponašanje i izjave Milanovića ukazuju na radikalizaciju politike i kretanje "udesno". 

Na toj liniji tumačili su i njegov poslednji istup u medijima.

Odgovarajući na pitanja da li se plaši što se našao na listi sajta Mirotvorac, rekao je da se ne plaši i da će "doći i oni na njegovu listu". Istovremeno, odgovorio je i na pitanje da li smatra da je preterao u svojim prethodnim izjava o Ukrajini. 

"Ja očekujem od ukrajinske Vlade da se s takvim tipovima obračuna. Da ih naprosto dovede u red. Ukrajina je već osam godina u jednom groznom statusu prema EU koja se prema Ukrajini ponaša neodgovorno. Nisu dobili ništa od EU, a obećavali su im milijarde i milijarde stvari. Ja ovo ne govorim da bih nekoga uvredio. Niti sam ukrajinski neprijatelj, niti ruski prijatelj", rekao je Milanović u intervjuu za hrvatski RTL.

Milanović smatra da nije preterao kada je u ranijim izjavama rekao da je "Ukrajina korumpirana zemlja", i ponovio je da ta zemlja "ima problem sa separatistima koje ni Rusija nije priznala, a koji mora početi da rešava".

"Dakle, nastaviti razgovore i ne ignorisati činjenicu da postoje pregovarači koji nisu dobri momci, ali i sa njima treba razgovarati, a ne ići stalno na put konfrontacije sa termonuklearnom i hipersoničnim silom, Rusijom - to nije Srbija. Ko god ih na to podstiče, opasan je šarlatan, a takvih je u Evropi dosta. Tu nema prijateljstva", dodao je hrvatski predsednik.

"Plenković je poltron"

Između hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i Milanovića vlada nesaglasnost po mnogim pitanjima, a rusko-ukrajinska kriza nije izuzetak, pa se Plenković izvinjavao u ime Vlade zbog Milanovićevih izjava o Ukrajini, ogradivši se od toga.

Milanović je rekao da se on "ponaša kao hrvatski predsednik, a Plenković kao ukrajinski agent, i da je u tome ogromna razlika". 

"Ja situaciju u Ukrajini pratim godinama. Znam taj prostor i nisam kao Plenković tamo otišao dva puta i pokupio dnevnice jer me poslao Evropski parlament. Ja sam u tom prostoru i mislima i znanjem već godinama. Vladam i ruskim jezikom dosta dobro i nemam nikakvu ljubav niti mržnju. Dakle, Ukrajina slavi heroje iz Drugog svetskog rata, masovne ubice Poljaka i Jevreja. Tim ljudima se dižu spomenici po zapadnoj Ukrajini", rekao je Milanović.

TANJUG/ FOTO HINA/ TOMISLAV PAVLEK/

Andrej Plenković se rukuje sa Milanovićem

Plenkovića je nazvao "poltronom koji ide tamo gde mu nije mesto, što je radio i za vreme (bivše predsednice)  Kolinde Grabar Kitarović", ali je dodao da su tada "tenzije bile manje, jer Ukrajina nije bila toliko militantna". Istakao je i da nema nikakvu komunikaciju sa premijerom zemlje, zbog toga što "Plenković živi u balonu, pokušavajući da odbrani svoje korumpirane i bezobrazne ministre i šefove kabineta".

On je dodao i da "nema ništa protiv Ukrajine, ali ta zemlja nije članica NATO", kao i da je "mrcvare iste evropske birokrate koji su mrcvarili druge države, obećavajući joj određeni status i prodajući joj maglu". Milanović je istakao da je Ukrajina, prema izveštajima EU, u vrlo lošem stanju, i da su "nekada bili razvijeni, a sad imaju BDP na nivou Kosova", i upitao je "da li je to uspeh evropske politike".

"Ne verujem da je Neum novi Dejton"

Milanović je u intervjuu za RTL govorio i o pregovorima o izbornim zakonima u Bosni i Hercegovini, koji su se vodili u Neumu. Prema njegovom mišljenju, Neum se ne može izjednačiti sa Dejtonom.

"U kontaktu sam stalno s ljudima, ali ako im mi ne pomognemo i ako se mi za njih ne izborimo u EU protiv hladnih i ciničnih pankera sa zapada, oni će biti doslovno svedeni ne na status nacionalne manjine, jer u Hrvatskoj manjine imaju dobar status, nego na status otirača. Neće ih biti", rekao je Milanović. 

Dodao je da su krivi "oni koji to dopuštaju i ne preduzimaju ono što bi mogli, a to je Vlada hrvatske na čelu sa Plankovićem", istakavši da (Bakir) Izetbegović i (Šefik) Džeferović "rade sve da opstruiraju pregovore, kupuju i kradu vreme".

Za srpskog člana predsedništva BiH Milorada Dodika, Milanović je rekao da ne predstavlja problem po stabilnost te zemlje, i da "na te stvari gleda iz perspektive hrvatskog interesa i njegovog ostvarenja".

Tanjug/Dragan Kujundžić, profimedia

 

"Prvo, ja sam jedini hrvatski političar koji je, kada je BiH u pitanju, u svom radu i delovanju bio na obe obale. Ja sam bio dosta blizak sa sarajevskom ekipom, a sad sam vrlo blizak i sarađujem sa predstavnicima hrvatskog naroda, ne HDZ-a. Ja znam i jedno i drugo, i vidim šta im se radi. Pokušavaju da ih pokradu i zaštite svoje interese u Federaciji", rekao je Milanović.

"Republika Srpska je činjenica i neće nikad otići iz BiH jer nemaju dva pištolja na vodu. Dakle, to plašenje RS i njenom separacijom u stvari podseća na neki način na rusku invaziju Ukrajine", dodao je hrvatski predsednik.

On je istakao da "bez Hrvata nema BiH" i da je "dom naroda Federacije zapravo dom konstativnih naroda - ne 'raje', veća Bošnjaka, Srba i Hrvata".

"S obzirom na to da Srba u Federaciji praktično više nema, da su Dom u Federaciji preuzeli Bošnjaci i da im oni biraju predstavnike, jedina linija odbrane nacionalnih interesa je hrvatska većina u Domu naroda", rekao je Milanović.

Komentari (0)

Evropa