Region

Slovenija trenutno u "žutoj fazi", a zelena je sve bliže

Komentari

Autor: Jutarnji.hr

12/05/2021

-

13:58

Slovenija trenutno u "žutoj fazi", a zelena je sve bliže
Slovenija trenutno u "žutoj fazi", a zelena je sve bliže - Copyright EPA/ IGOR KUPLJENIK

veličina teksta

Aa Aa

Nakon teške borbe sa epidemijom virusa korona, Slovenija se, prema trenutnom broju novozaraženih vraća u "normalu". Tokom poslednja 24 sata registrovano je 726 novih slučajeva, što je za 22 odsto manje u odnosu na prethodnu nedelju.

Pad broja novih slučajeva mogao bi da znači da će normalizacija stanja uslediti brže nego što se očekivalo.

Institut  "Jožef Štefan", koji za vladu radi projekcije razvoja epidemije, objavio je u sredu  da se reprodukcijski broj širenja virusa (R) spustio na 0,83. To znači da bi, uz nastavak pozitivnog trenda, Slovenija u "zelenu fazu" mogla da uđe već početkom juna, nova je proceena naučnika koji su još početkom ove nedelje to najavljivali za drugu polovinu juna.

Ulazak u zelenu fazu znači da se broj dnevnih zaraza smanjio na manje od 300, te donosi skoro potpunu normalizaciju života i privrednih aktivnosti, posebno turizma, jer se tada ukidaju sve protivepidemijske mere osim osnovnih higijenskih preporuka. Diskoteke i noćni barovi ne bi imali dozvolu za rad.

Slovenija je početkom sedmice ušla u tzv. žutu fazu, jer se broj obolelih od kovida spustio na manje od 500, a prosečan broj dnevnih zaraza na manje od 600. Svi epidemiološki podaci već se nekoliko dana popravljaju.

 

Komentari (0)

Evropa