Region

Autora hrvatske kovanice od jednog evra optužili za plagijat fotografije, javio se i njen autor

Komentari

Autor: Jutarnji

05/02/2022

-

20:18

Autora hrvatske kovanice od jednog evra optužili za plagijat fotografije, javio se i njen autor
Profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Magistar primenjenih umetnosti Stepan Pranjković dobio je nagradu od oko 9.000 evra (70.000 kuna) za dizajn hrvtske kovanice od jednog evra na kojoj se nalazi motiv životinje kune.

Njena simbolika je vrlo značajna jer, kako je tokom njenog predstavljanja istakao hrvatski premijer Andrej Plenković, krzno ove životinje zapravo je predstavljalo prvu valutu koja se koristilia u ovoj zemlji. Tačnije, ono je dugo bilo sredstvo razmene za robu.

Tako se na kovanici od jednog evra pojavila kuna u svom punom skoku, a u pozadini se nalazi obeležje svih hrvatskih kovanica - šahovnica.

Međutim, nastao je problem jer su korisnici društvenih mreža upozorili da bi dizajn mogao da bude plagijat. Zapravo, kuna u skoku je jako slična, jednoj fotografiji koju je napravio poznati fotograf Dian H. Leač.

On se specijalizovao za fotografisanje životinja, a svoje ranije radove je objavljivao u uglednom časopisu Nacionalna geografija, piše Jutarnji list.

"Stvarno se nadamo da su autorska prava plaćena", napisala je jedna od korisnica Tvitera. Međutim, autor poznate fotografije je rakao da ne zna o čemu se radi i da se nada da će dobiti bar jednu kovanicu.

"Hvala što ste mi javili. U ovom trenutku nisam siguran šta bih učinio. Nadam se da će mi poslati bar jednu kovanicu", rekao je.

Sa druge strane, sam Pranjković se nije oglašavao ali je u razgovoru za Jutarnji list rekao povodom predstavljanja dizajna da nije siguran da je ikada u životu video kunu uživo.

"Možda samo u zoološkom vrtu. Završio sam srednju školu za grafičkog dizajnera, zbog čega mi tehnički deo nije bio problematičan. Kako je izgledao proces? Razmišljao sam o svojim potencijalnim rešenjima za kovanice otprilike dve nedelje. Nisam skicirao, nego sam odmah napravio prikaze sa kojima sam se i prijavio. Sam posao uradio sam za jedan dan", rekao je tada.

 

Komentari (0)

Evropa