Region

Poslanici Evropskog parlamenta pozvali na zabranu "zlatnih pasoša": "Primetno je da rizik potiče od trećih zemalja"

Komentari

Autor: Tanjug

15/02/2022

-

21:04

Poslanici Evropskog parlamenta pozvali na zabranu "zlatnih pasoša": "Primetno je da rizik potiče od trećih zemalja"
Evropski parlament - Copyright Tanjug/AP/Jean-Francois Badias

veličina teksta

Aa Aa

Komitet za pravdu i unutrašnje poslove Evropskog parlamenta (EP) usvojio je danas zakonodavni predlog kojim se utvrđuje niz mera za rešavanje problema povezanih sa "investicionim šemama za državljanstvo i boravak", a u dokumentu se pominje i Crna Gora. Nacrt teksta, koji između ostalog predviđa da zemlje kandidati za EU ukinu program "državljanstvo za investicije", prema saopštenju na sajtu EP, usvojen je na današnjoj sednici komiteta sa 61 glasom za, tri protiv i pet uzdržanih, prenosi RTCG.

"Primetno je da rizik potiče od trećih zemalja koje imaju CBI šeme (držvljanstvo za investicije) i koje imaju mogućnost putovanja u Uniju bez viza, jer državljani trećih zemalja mogu da kupe državljanstvo te treće zemlje sa jedinom svrhom da bez dodatnih provera ulaze u Uniju. Naglašano je da su rizici povećani za zemlje kandidate za EU koje imaju CBI/RBI šeme, jer očekivane koristi budućeg članstva u EU mogu biti faktor", piše u dokumentu koji je predložila poslanik Sofija Veld.

Nacrt izveštaja Veld je dostavila u parlamentarnu proceduru u novembru prošle godine, a u njemu se tvrdi da su "zlatni pasoši" etički, pravno i ekonomski nepoželjni i da predstavljaju nekoliko ozbiljnih bezbednosnih rizika.

Kako se navodi, "zlatne vize" treba regulisati i naplaćivati na nivou EU, a treće zemlje sa bezviznim pristupom EU takođe bi trebalo da okončaju svoje šeme "zlatnih pasoša". Krajem decembra prošle godine Vlada Crne Gore usvojila je predlog odluke o ekonomskom državljanstvu u kojoj se navodi da će program biti produžen na 12 meseci, podseća RTCG.

Poslanici EP će raspravljati i glasati o predlogu na sledećoj plenarnoj sednici od 7. do 10. marta, a ukoliko bude usvojen, Komisija će morati da pripremi zakonski predlog ili da obrazloži svoju odluku ako to ne učini.
 

Komentari (0)

Evropa