Region

Dodik u "neugodnom razgovoru" s američkim ambasadorom: Neprihvatljiv novi visoki predstavnik Kristijan Šmit

Komentari

Autor: Tanjug

08/06/2021

-

10:03

Dodik u "neugodnom razgovoru" s američkim ambasadorom: Neprihvatljiv novi visoki predstavnik Kristijan Šmit
Dodik u "neugodnom razgovoru" s američkim ambasadorom: Neprihvatljiv novi visoki predstavnik Kristijan Šmit - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je nedavno imao neugodan razgovor sa američkim ambasadorom u BiH Erikom Nelsonom kojem je preneo da je za Republiku Srpsku neprihvatljiv novi visoki predstavnik Kristijan Šmit, jer se njegovim imenovanjem na sednici Saveta za sprovođenje mira krši međunarodno pravo.


Dodik je naveo da mu je američki ambasador rekao, da je što se njih tiče, Šmit izabran i da misle da se u BiH treba usmeriti na "izgradnji funkcionalne BiH".

"To funkcionalno znači unitarne BiH", pojasnio je Dodik i dodao da je poručio sagovorniku da funkcionalne BiH neće biti.

Dodik je istakao da je nemoguće da jedna Amerika koja je napisala i sponzorisala Dejtonski sporazum ruši taj sporazum.

"Mi ćemo prihvatiti svakog legitimno izabranog visokog predstavnika i s njim sarađivati u skladu sa Dejtonskim sporazumom", rekao je Dodik za TV "Hepi".

Savet za sprovođenje mira (PIC) nedavno je za novog visokog predstavnika u BiH imenovao nemačkog diplomatu Kristijana Šmita, nakon ostavke Valentina Incka koji je na toj funkciji bio 12 godina.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa