Politika

Dodik: Hag nije mesto pravde

Komentari

Autor: Tanjug

07/06/2021

-

14:57

Dodik: Hag nije mesto pravde
Dodik: Hag nije mesto pravde - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Haški tribunal do sada nije bio ravnopravan, to nije mesto pravde i nije uspeo da pomiri narode u BiH, izjavio je danas predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik je na konerenciji za novinare posle sastanka sa predsednikom HDZ BIH Draganom Čovićem, upitan o sutrašnjoj presudi generalu Ratku Mladiću, rekao:

"Generala Mladića doživljavam kao vojnika, ne doživljavam ga kao ratnog zločinca kako to drugi žele da predstave", preneli su banjalučki mediji.

Ratku Mladiću sutra će biti izrečena pravosnažna presuda pred sudom u Hagu, 8. juna

Prvostepenom presudom Haškog tribunala, čiji je rad nasledio Mehanizam, Mladić je u novembru 2017. godine osuđen na doživotni zatvor, nakon čega su i odbrana i tužilaštvo izjavili žalbe na tu odlku.

Haški tribunal je, 22. novembra 2017, generala Mladića nepravosnažno osudio na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici; progona Hrvata i Muslimana širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Apelacionim većem koje će doneti pravosnažnu presudu generalu Mladiću predsedava sudija Priska Matimba Nijambe (Prisca Nyambe) iz Zambije. Članovi veća su sudije Mustafa El Baž (Mustapha EL Baaj), Aminata Engum (Aminatta N`Gum) iz Gambije, Elizabet Ibanda-Nahamija (Elizabeth Nahamya) iz Ugande i Sejmor Penton (Seymour) sa Jamajke.

Komentari (0)

Srbija