Region

Dodik: Nema razvojnih projekata za FBiH ako EU uvede sankcije Republici Srpskoj

Komentari

Autor: Tanjug

21/02/2022

-

19:03

Dodik: Nema razvojnih projekata za FBiH ako EU uvede sankcije Republici Srpskoj
Dodik: Nema razvojnih projekata za FBiH ako EU uvede sankcije Republici Srpskoj - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Ako Savet Evropske unije donese odluku da uvede sankcije Republici Srpskoj RS neće dati saglasnost ni za jedan razvojni projekt u FBiH, izjavio je danas Milorad Dodik, predsednik SNSD nakon sednice Predsedništva stranke.

On je rekao i da SNSD odbacuje "površnu i navijačku" odluku Evropskog parlamenta o sankcijama i dodao da Savet EU nema ni jedan razlog da priča o sankcijama, prenele su banjalučke Nezavisne novine.

Dodik je, komentarišući izjavu šefice diplomatije Nemačke Analene Berbok o tome da treba uvesti sankcije Srpskoj, rekao da ona iznosi neistine na javnoj sceni i da "bez skrupula nameće svoju mržnju prema Srbima i RS".

"Njena politika neće biti podržana. Ja tačno znam broj zemalja EU koje se nisu uključile u to što ona traži", rekao je Dodik.

Govoreći o imenovanju Manuela Saracina za specijalnog izaslanika za zapadni Balkan Vlade Nemačke, Dodik je pojasnio da se radi o savetniku ministarke Berbok i da ne zna šta je njegova uloga.

Optužbe na račun Bošnjaka

"Šta će nam svi ti izaslanici? Mi nemamo vremena nego da primamo sve te izaslanike koji nemaju nikakvog uticaja. Onog Britanca Piča neće EU, neće s njim da razgovaraju, pa sad traži da Britanija i Amerika nešto zajedno rade", rekao je Dodik.

Govoreći o odlukama hrvatskog Sabora, Dodik je rekao da su odluke u vezi s Izbornim zakonom razumljive za RS i optužio Bošnjake da ne dozvoljavaju ni Srbima ni Hrvatima da imaju prava koja pripadaju konstitutivnim narodima.

"Ne razumemo zašto muslimani ne dozvoljavaju nijednom narodu njihova prava. Ne vidimo da je taj njihov koncept stabilan. Vidimo bolesnu političku ambiciju u kojoj muslimani žele da naprave državu za sebe", rekao je Dodik.

Rekao je i da će Republika Srpska tražiti da se sprovedu izbori na lokalnom nivou, ističući da je sadašnji koncept nametnut, te da se želi samo ono što piše u Ustavu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa