Evropa

Borelj: Duboko sam zabrinut zbog tenzija u BiH, apelujem na lidere da izbegnu raspad zemlje

Komentari

Autor: Tanjug

20/02/2022

-

15:01

Borelj: Duboko sam zabrinut zbog tenzija u BiH, apelujem na lidere da izbegnu raspad zemlje
Žozep Borelj - Copyright Tanjug/AP/Kenzo Tribouillard

veličina teksta

Aa Aa

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj izjavio je danas da je duboko zabrinut zbog tenzija u Bosni i Hercegovini i apelovao na tamošnje lidere da izbegnu raspad te balkanske zemlje.

"Situacija u BiH je zabrinjavajuća više nego ikad. Nikada nije bilo lako, ali sada su centrifugalne tendencije zaista veoma zabrinjavajuće", rekao je Borelj na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu, prenosi agencija AP.

Prošlog meseca administracija američkog predsednika Džo Bajdena najavila je nove sankcije šrpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku. Kako se navodi, SAD su ga optužile za "koruptivne aktivnosti".

"Mogu da vas uverim da smo, u bliskom kontaktu sa Sjedinjenim Državama, državni sekretar Entoni Blinken i ja smo izdali veoma ozbiljno upozorenje. Nećemo prihvatiti raspad i dezintegraciju Bosne i Hercegovine", poručio je Borelj.

Takođe, Borelj je apelovao na odgovornost političkih lidera BiH.

"Apelujem na odgovornost političkih lidera Bosne i Hercegovine da izbegnu raspad zemlje", rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa