Evropa

Borelj: Sankcije Rusiji spremne, zavise od nivoa agresije

Komentari

Autor: Tanjug

17/02/2022

-

15:52

Borelj: Sankcije Rusiji spremne, zavise od nivoa agresije
Žozep Borelj - Copyright Tanjug/AP/Geert Vanden Wijngaert

veličina teksta

Aa Aa

Šef diplomatije EU, Žosep Borelj, izjavio je danas da je spreman da u slučaju dizanja nivoa agresije Rusije prema Ukrajini, Savetu EU predloži paket ”teških sankcija” koje su, prema njegovim rečima, već pripremljene u koordinaciji EU, SAD i drugih partnera.

”Ako dođe do agresije odmah ću sazvati Savet EU i predstaviti paket sankcija. Za to je potrebna jednoglasna odluka Saveta ministra EU, ali ja sam siguran da će nje biti”, kaže Borelj.

Navodeći da će EU ”delovati odlučno ako to bude zahtevao nivo agresije”, šef diplomatije EU konstatuje da i dalje nema dokaza o povlačanju ruskih trupa sa granice sa Ukrajinom, ali da ima informacija o sve jačim sukobima na delovima granice.

”Poslednji podaci ukazuju na teške borbe, a primetili smo i mnogo dezinformacija sa ruske starne kako bi se stvorila atmofera o navodnim napadima na Ruse u ovom delu Ukrajine. Uz poziv Dume da se prizna nezavisnost ”republika” Donjecka i Luganska, dolazimo do situacije u kojoj smo sve više smo zabrinuti”, kazao je Borelj.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa