Fokus

Stoltenberg: Bojazan da će Rusija da inscenira razlog za napad

Komentari

Autor: Tanjug

17/02/2022

-

14:33

Stoltenberg: Bojazan da će Rusija da inscenira razlog za napad
Jens Stoltenberg - Copyright Tanjug/AP/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, izjavio je danas da postoji bojazan da bi Rusija mogla da inscenira razlog za vojni napad na Ukrajinu i da NATO raspolaže informacijama o prisustvu velikog broja ruskih obaveštajaca u trenutno zapaljivom regionu Donbasa.

"Mi ne znamo šta su namere Rusije i šta će se dogoditi. Ono što znamo jeste da je Rusija u i oko Ukrajine skupila najveće snage viđene u Evropi decenjiam unazad. Znamo da postoje mnogo ruskih obavešatajaca u Ukrajini i Donabasu i videli smo pokušaje da se iscenira razlog koji bi dao opravdanje za invaziju na Ukrajinu", rekao je Stoltenberg.

On je, posle drugog dana razgovora ministra odbrana članica NATO. naglasio da Alijansa poseduje informacije sa terena, da blisko posmatra razvoj situacije u i oko Ukrajine i iznosi na videlo ruske planove i dezinformacije

"To im otežava mogućnost invazije", ocenjuje Stolteneberg.

Generalni sekretar NATO ponavlja da nema naznaka o povlačenju ruskih vojnih snaga sa granica sa Ukrajinom i navodi da je to činjenica dostupna svima preko slika komercijalnih satelita. Stoltenebrg zaključuje da su se NATO informacije o gomlilanju ruske vojske već obistinile, a da se sada pokušava sprečiti ”sledeći korak”, a to je korišćenje tih snaga protiv Ukrjaine.

"Mi znamo njihove kapacitete, ali ne znamo sa sigurnošću njihove namere. Ako iskombinujete ono što znamo o njihovim snagama, retorici, ranijim potezima protiv Ukrajine i prisustvo obaveštajnih službi u Ukrajini, to je sve razlog za ozbiljnu zabrinutost", konstatovao je Stoltenberg.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet