Evropa

Igra nerava na rusko-ukrajinskoj granici: Situacija nejasna posle oprečnih izjava ruskih i zapadnih lidera

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

17/02/2022

-

13:06

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Dok rusko ministarstvo odbrane objavljuje snimke povlačenja vojske koja je zavšila vojne vežbe na Krimu, američke obaveštajne službe tvrde da se broj trupa ne smanjuje već povećava.

"Da budemo veoma jasni i precizni, mi povlačenje nismo videli. U stvari, poslednjih nedelja, a naročito poslednjih nekoliko dana, primećujemo sasvim suprotno. Sve više ruskih snaga nalazi se na granici i one se spremaju za borbene položaje. To je razlog za našu ozbiljnu zabrinutost", rekao je portparol Stejt deparmenta Ned Prajs.

Visoki zvaničnik Bajdenove administracije je, takođe, upozorio i na to da iz Pentagona sumnjaju da je Moskva povećala svoje prisustvo za čak 7.000 vojnika.

Prema njegovim rečima, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov obećao je američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu da će odgovor Moskve na američku zabrinutost povodom evropske bezbednosti uslediti u narednih nekoliko dana. Ruski ambasador u EU Vladimir Čižov, međutim, kaže da se ruske trupe povlače i da su vojne vežbe u Belorusiji ušle u završnu fazu.

"Znate, ponekad imam osećaj da američke i NATO obaveštajne službe rade kao poluprovodnici. Vide šta se dešava ako dođe do povećanja vojnog prisustva, ponekad u tome i preteruju, ali ne vide kada se trupe i vojna oprema povlače", istakao je Čižov.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski posle proslave dana nacionalnog jedinstva posetio je Mariupolj.

Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office via AP

Vladimir Zelenski, ukrajinski predsednik

"I dalje vidimo veliku koncentraciju vojnika i njihove rotacije. Te rotacije, ja ne bih nazvao povlačenjem", izjavio je Zelenski prilikom te posete.

U međuvremenu, američki predsednik Džozef Bajden i nemački kancelar Olaf Šolc saglasali su u telefonskom razgovoru da Rusija mora da preduzme konkretne korake ka deeskalaciji, saopštila je pres služba nemačke vlade. Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je posle sastnaka s ministrima odbrane članica Alijanse da nije kasno da Rusija odstupi od ivice sukoba i izabere put mira.

Lideri EU danas u Briselu o Ukrajini i Rusiji

Lideri EU 27 održaće danas u Briselu neformalni sastanak povodom poslednjih događaja vezanih za Ukrajinu i Rusiju, najavljenio je iz kancelarije predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela.

Lideri EU, koji će se okupiti danas u Briselu na samitu EU i Afričke unije, prethodno će od 12.30 odrzati jednočasvni sastanak posvećen krizi u i oko Ukrajine.

Do ovog sastanka lidera EU dolazi nakon razgovora najviših zvaničnika Mađarske, Francuske i Nemačke sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom u Moskvi.

Predsednik Evropskog saveta Mišel je tokom debete o krizi u Ukraijini u Evropskom parlamentu poručio da Moskva mora da bira između "rata i diplomatije" i pozvao Rusiju da "delima, a ne rečima demonstrira volju za deeskalacijom".

Tras: Kriza bi mogla da traje mesecima

Ruski predsednik Vladimir Putin bi mesecima mogao da odugovlači krizu u Ukrajini u pokušaju da ospori jedinstvo Zapada, izjavila je danas britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras.

Tanjug/AP Photo/File

 

"Trenutno nema dokaza da se Rusi povlače iz pograničnih regiona u blizini Ukrajine", napisala je Tras u autorskom članku za list Dejli telegraf, dodajući da "grupisanje ruske vojske ne pokazuje signale usporavanja”.

"Rusija bi ovo mogla da odugovlači mnogo duže provodeći nedelje, ako ne i mesece, da podrije Ukrajinu i ospori zapadno jedinstvo", navodi Tras.

Britanski ministar odbrane Džejms Hipi je za BBC izjavio da Rusija nastavlja da se priprema za moguću invaziju i da su postavljeni mostovi preko reke Pripjat u blizini belorusko-ukrajinske granice.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa