Fokus

SAD tvrde: Ruske tvrdnje o povlačenju su lažne, povećali svoje prisustvo za čak 7.000 vojnika

Komentari

Autor: Tanjug

17/02/2022

-

08:28

SAD tvrde: Ruske tvrdnje o povlačenju su lažne, povećali svoje prisustvo za čak 7.000 vojnika
SAD tvrde: Ruske tvrdnje o povlačenju su lažne, povećali svoje prisustvo za čak 7.000 vojnika - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Sjedinjene Države ne veruju u tvrdnju Rusije da povlači trupe sa ukrajinske granice i sumnjaju da je Moskva povećala svoje prisustvo za čak 7.000 vojnika, izjavio je jedan visoki zvaničnik Bajdenove administracije.

"Juče je ruska vlada saopštila da povlači trupe sa granice sa Ukrajinom. Ali sada znamo da je to bilo lažna tvrdnja", rekao je taj zvaničnik novinarima ne iznoseći međutim dodatne detalje ili dokaze, prenosi agencija Rojters.

Visoki zvaničnik navodi i da je Rusija javno tvrdila da se angažuje u diplomatiji i da je iznela tvrdnje o "deeskalaciji" dok se "privatno mobiliše za rat". Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je juče da se ruske snage povlače nakon održavanja vojnih vežbi u blizini Ukrajine i objavilo video na kojem se vidi kako snage napuštaju poluostrvo Krim.

Lideri EU danas u Briselu o Ukrajini i Rusiji

Lideri EU 27 održaće danas u Briselu neformalni sastanak povodom poslednjih događaja vezanih za Ukrajinu i Rusiju, najavljenio je iz kancelarije predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela.

Lideri EU, koji će se okupiti danas u Briselu na samitu EU i Afričke unije, prethodno će od 12.30 odrzati jednočasvni sastanak posvećen krizi u i oko Ukrajine. Do ovog sastanka lidera EU dolazi nakon razgovora najviših zvaničnika Mađarske, Francuske i Nemačke sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom u Moskvi.

Predsednik Evropskog saveta Mišel je tokom debete o krizi u Ukraijini u Evropskom parlamentu poručio da Moskva mora da bira između "rata i diplomatije" i pozvao Rusiju da "delima, a ne rečima demonstrira volju za deeskalacijom".

Iz EU poslednjih dana poručuju da prvenstveno rade na postizanju diplomatskog rešenja ukrajinske krize, ali i da, paralelno, spremeju odgovor i vidu "masivnih sankcija na eventualnu rusku agresiju na Ukrajinu".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet