Evropa

Lavrov Blinkenu obećao da će narednih dana Moskva odgovoriti na američku zabrinutost zbog evropske bezbednosti

Komentari

Autor: Tanjug

16/02/2022

-

23:33

Lavrov Blinkenu obećao da će narednih dana Moskva odgovoriti na američku zabrinutost zbog evropske bezbednosti
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov obećao je američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu u telefonskom razgovoru da će odgovor Moskve na američku zabrinutost povodom evropske bezbednosti uslediti u narednih nekoliko dana, izjavio je danas portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

Prajs je kazao da SAD očekuju odgovor Moskve i da će ga veoma pažljivo razmotriti, prenosi TASS.

On je dodao da je sekretar Blinken spreman da se sastane sa Lavrovom u pogodnom trenutku.

"Sekretar Blinken je to veoma jasno stavio do znanja šefu ruske diplomatije", kazao je Prajs.

Podsećamo, Lavrov je danas izjavio da je Rusija spremna za razgovore koje je Zapad predložio o određenim bezbednosnim pitanjima ako to ne znači "ostavljanje po strani" ključnih zahteva Rusije, kao što je zaustavljanje širenja NATO-a ka istoku.

"Verujemo da je to pozitivan korak i da ćemo biti spremni za ovaj dijalog, ali ne nauštrb razjašnjenja principijelnih pitanja naše pozicije koja se tiču potrebe da se zaustavi bezglavo širenje NATO-a na istok", poručio je Lavrov, a prenosi ruska agencija TASS.

Rusija se nada da neće dobiti nove sankcije

Ruski predsednik Vladimir Putin "detaljno je govorio o tome tokom njegove konferencije za štampu", izjavio je Lavrov posle razgovora sa brazilskim ministrom spoljnih poslova Karlosom Albertom Frankom.

Lavrov je dodao da se Rusija nada da Zapad neće podržati napore Velike Britanije da pokrene novi talas sankcija protiv Rusije.

"Znamo na šta je London navikao i kako voli da igra provokativnu ulogu u odnosima Rusije i Zapada. Nadam se da su druge zapadne zemlje odgovorniji igrači i da će uočiti ovaj pokušaj izazivanja novih talasa rata od sankcija i da to neće podržati", poručio je šef ruske diplomatije.

Dodao je da će Rusija sprovesti mere odmazde ako Britanija uvede nove sankcije Moskvi zbog ukrajinske krize, prenosi agencija Rojters.

Zvanični London je juče zapretio da će ruskim kompanijama blokirati pristup kapitala u Londonu ako Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa