Evropa

Ministri odbrane zemalja članica NATO: Pozivamo Rusiju da izabere put diplomatije

Komentari

Autor: Tanjug

16/02/2022

-

19:24

Ministri odbrane zemalja članica NATO: Pozivamo Rusiju da izabere put diplomatije
Sedište NATO-a u Briselu - Copyright Tanjug/AP/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

Ministri odbrana zemalja članica NATO poručili su danas posle sastanka u Briselu da su ozbiljno zabrinuti zbog "velikog, ničim izazvanog i neopravdanog" gomilanja ruske vojske, kako su naveli "u i oko Ukrajine i u Belorusiji".

"Pozivamo Rusiju, najčvršće moguće, da izabere put diplomatije i da odmah preokrene gomilavanje vojske i povuče svoje snage iz Ukrajine u skladu sa svojim međunarodnim obavezama i obavezama", navodi se u zajedničkom sasopštenju mininstra Alijanse.

Ministri odbrana članica NATO navode da ostaju posvećeni "dvostrukom pristupu Rusiji" koji se ogleda u snažnom odvraćanju i odbrani, u kombinaciji sa otvorenošću za dijalog.

Dodaje se da akcije Rusije predstavljaju "ozbiljnu pretnju evroatlantskoj bezbednosti", a da je "posledica toga" dodatno raspoređivanje snaga u istočnom delu Alijanse.

NATO ostaje privržen evropskoj bezbednosti

"Naše mere su i ostaju preventivne, proporcionalne i neeskalirajuće. Spremni smo da dodatno ojačamo naš odbrambeni i odvraćajući stav kako bismo odgovorili na sve nepredviđene situacije", navode članice NATO.

U saopštenju nakon ministrske rasprave o situaciji u i oko Ukrajine, članice NATO napominju da ostaju privržene osnovnim principima evropske bezbednosti, uključujući pravo svake nacije da izabere sopstvene bezbednosne aranžmane.

Ponavlja se i podrška teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine i upozorava "da će svaka dalja ruska agresija na Ukrajinu imati ogromne posledice i visoku cenu".

Ministri odbrana NATO podsećaju da je Alijansa predstavila predloge Rusiji kako da se poboljša bezbednost svih nacija u Evropi i napominju da i dalje čekaju odgovor.

"Više puta smo nudili i nastavljamo da nudimo dalji dijalog kroz Savet NATO-Rusija i spremni smo da se angažujemo. Snažno ohrabrujemo Rusiju da uzvrati i da izabere diplomatiju i deeskalaciju", zaključuje se u saopštenju NATO.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa