Evropa

Ministarstvo odbrane Ukrajine: Tokom dana zabeleženo pet slučajeva kršenja primirja

Komentari

Autor: Fonet

16/02/2022

-

18:54

Ministarstvo odbrane Ukrajine: Tokom dana zabeleženo pet slučajeva kršenja primirja
Tanjug/AP/Vadim Ghirda - Copyright Tanjug/AP/Vadim Ghirda

veličina teksta

Aa Aa

Pres služba Ministarstva odbrane Ukrajine saopštila je da je od početka dana zabeleženo pet kršenja primirja od strane "oružanih formacija Ruske Federacije, od kojih je u dva slučaja reč o primeni oružja zabranjenog Minskim sporazumima".

Okupacione ruske trupe i dalje ignorišu sporazume postignute 22. jula 2020. godine u okviru Trilateralne kontakt grupe, kaže se u saopštenju. Dalje se ističe da su na periferiji Luganske i Novozvanivske oblasti "ruski plaćenici otvorili vatru iz minobacača kalibra 82 milimetra". 

"Nadomak Lobačeva, okupatori su rasporedili bespilotnu letilicu koju su upotrebili za ispaljivanje eksplozivnog projektila VOG-17", navodi pres služba, "a u pravcu Luganska otvorena je vatra protivtenkovsim granatama i malokalibarskim oružjem". 

U blizini Marijinka, oružane snage RF "granatirale su položaje ukrajinskih branitelja". 

Pres služba Ministarstva odbrane naglašava da "nema gubitaka među vojnicima Združenih snaga" i da su "zahvaljujući naporima naših vojnika, granice ukrajinskih jedinica ostale nepromenjene". 

"Združene snage kontrolišu situaciju i nastavljaju da izvršavaju zadatke na odvajanju i zaustavljanju oružane agresije Ruske Federacije", zaključeno je uz pozdrav "Zajedno do pobede!" i "Slava Ukrajini!" 

Povodom današenjeg nacionalnog praznika, Dana jedinstva, komandant ukrajinskih Združenih snaga general-pukovnik Oleksandr Pavluk poručio je da je "naša snaga u jedinstvu". 

"Ukrajinci su pokazali da je naš narod, suočen sa još jednom pretnjom, iznova pokazao svoje najbolje kvalitete - koheziju i volju za pobedom", rekao je Pavluk. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa