Evropa

Lavrov: Spremni smo za bezbednosne razgovore sa Zapadom

Komentari

Autor: Tanjug

16/02/2022

-

12:53

Lavrov: Spremni smo za bezbednosne razgovore sa Zapadom
Sergej Lavrov - Copyright Tanjug/AP/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin

veličina teksta

Aa Aa

Rusija je spremna za razgovore koje je Zapad predložio o određenim bezbednosnim pitanjima ako to ne znači "ostavljanje po strani" ključnih zahteva Rusije, kao što je zaustavljanje širenja NATO-a ka istoku, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"Verujemo da je to pozitivan korak i da ćemo biti spremni za ovaj dijalog, ali ne nauštrb razjašnjenja principijelnih pitanja naše pozicije koja se tiču potrebe da se zaustavi bezglavo širenje NATO-a na istok", poručio je Lavrov, a prenosi ruska agencija TASS.

Ruski predsednik Vladimir Putin "detaljno je govorio o tome tokom njegove konferencije za štampu", izjavio je Lavrov posle razgovora sa brazilskim ministrom spoljnih poslova Karlosom Albertom Frankom.

Lavrov je dodao da se Rusija nada da Zapad neće podržati napore Velike Britanije da pokrene novi talas sankcija protiv Rusije.

"Znamo na šta je London navikao i kako voli da igra provokativnu ulogu u odnosima Rusije i Zapada. Nadam se da su druge zapadne zemlje odgovorniji igrači i da će uočiti ovaj pokušaj izazivanja novih talasa rata od sankcija i da to neće podržati", poručio je šef ruske diplomatije.

Dodao je da će Rusija sprovesti mere odmazde ako Britanija uvede nove sankcije Moskvi zbog ukrajinske krize, prenosi agencija Rojters.

Zvanični London je juče zapretio da će ruskim kompanijama blokirati pristup kapitala u Londonu ako Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa