Evropa

Rusija povlači deo trupa sa Krima - objavljen snimak ešalona koji prelazi Krimski most

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

16/02/2022

-

09:47

Rusija povlači deo trupa sa Krima - objavljen snimak ešalona koji prelazi Krimski most
Rusija povlači deo trupa sa Krima - objavljen snimak ešalona koji prelazi Krimski most - Copyright Prinstcreen YouTube/Минобороны России

veličina teksta

Aa Aa

Jedinice ruskog Južnog vojnog okruga vraćaju se u garnizone nakon manevara na Krimu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

"Ešalon sa vojnom opremom jedinica Južnog vojnog okruga prešao je Krimski most na putu ka kontrolnim punktovima nakon završetka planiranih vežbi", navodi se u saopštenju ministarstva, a prenosi RIA Novosti.

Oklopna vozila, među kojima tenkovi, borbena vozila pešadije i samohodne artiljerijske jedinice, utovarena su na specijalne železničke platforme. Po dolasku, vozila će biti pripremljena za sledeću fazu borbene obuke.

Zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Igor Konašenkov je juče izjavio da se ruska vojska, koja je sa Belorusijom učestvovala u zajedničkim vojnim vežbama koje su počele 10. februara, vratila na mesta stalnog razmeštaja.

Radi izvođenja završne faze testiranja reagovanja snaga Saveza Rusije i Belorusije, trupe Istočnog vojnog okruga i Vazdušno-desantne snage i dalje će ostati u Belorusiji, ali će se posle 20. februara, po završetku operacije obuke, takođe vratiti u svoje jedinice.

U manevrima velikih razmera koji se završavaju, učestvovali su skoro svi ruski vojni okruzi, flote i vazdušno-desantne snage.

Rusko ministarstvo odbrane je u utorak počelo da objavljuje video-snimke povlačenja opreme sa poligona.

Moskva i Minsk su vise puta naglašavali da su vežbe defanzivne prirode i da nikome ne prete.

Rusija juče saopštila da povlači deo trupa sa granice sa Ukrajinom

Podsećamo, juče je ruski ministar odbrane rekao da će se odrđene trupe, koje se nalaze blizu granice sa Ukrajinom vratiti u svoje baze nakon što su okončale vojne vežbe. Međutim, dodao je da će velike vojne vežbe nastaviti da se održavaju širom zemlje. Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je rekao da se za sada ne vide znaci "deeskalacije" na granici Rusije i Ukrajine, ali da znaci koji dolaze iz Moskve u vezi sa diplomatskim naporima "pružaju određene razloge za oprezni optimizam".

Noćas su američki predsednik Džozef Bajden i francuski predsednik Emanuel Makron u telefonskom razgovoru potvrdili podršku diplomatskom putu u ukrajinskoj krizi, i složili se da je potrebno "proveriti" objavu Moskve o početku povlačenja ruskih snaga oko granica sa Ukrajinom.

Kako je saopštila Bela kuća, dvojica predsednika su u utorak razgovarala i o spremnosti Zapada da se Moskvi nametnu "teške posledice" zbog njenog vojnog jačanja na granici sa Ukrajinom, prenosi Rojters.

Tanjug AP/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

Juče su i ruski predsednik Vladimir Putin i nemački kancelar Olaf Šolc održali konferenciju za medije u Kremlju. Govoreći o potencijalnoj eskalaciji sukoba, Putin je rekao da Rusija ne želi rat, i da je zato predložila dogovor kojim bi se svima obezbedila sigurnost, ali da "nije bilo konstruktivnih odgovora".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa