Evropa

Ukrajina traži hitan sastanak s Rusijom i članicama OEBS

Komentari

Autor: Tanjug

15/02/2022

-

20:17

Ukrajina traži hitan sastanak s Rusijom i članicama OEBS
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajina je zatražila hitan sastanak sa Rusijom i članicama Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), javlja agencija Interfaks.

Državna duma Rusije izglasala je ranije danas nacrt rezolucije o priznanju samoproglašenih Donjecke narodne republike (DNR) i Luganske narodne republike (LNR), a predsednik Donjeg doma parlamenta Vjačeslav Volodin izjavio je da će dokument odmah biti upućen predsedniku države, prenela je agencija RIA Novosti.

Agencija Interfaks je u izveštaju navela da je Ukrajina pozvala na hitan sastanak takozvane Trilateralne kontakt grupe, koju čine Ukrajina, Rusija i OEBS, prenosi Rojters.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je sinoć da je čuo da bi sreda mogla biti dan ruskog napada, navodeći da će zbog toga taj dan proglasiti danom ukrajinskog nacionalnog jedinstva.

"Kažu nam da će 16. februar biti dan napada. Učinićemo to danom jedinstva", rekao je Zelenski u obraćanju naciji.

Zelenski nije rekao ko je sugerisao da će datum napada biti 16. februar, preneo je Rojters. Međutim, nekoliko američkih novinskih organizacija izvestilo je prošle nedelje da Vašington veruje da je to datum kada će ruske snage biti spremne ako Putin izda naredenje za invaziju.

"Pokušavaju da nas uplaše ponovnim određivanjem datuma za početak vojne akcije. Potpisana je naredba da se tog dana istaknu državne zastave i nose žuto-plavi transparenti", dodao je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa