Fokus

Ambasadorka SAD u NATO: Proverićemo tvrdnje Rusije o povlačenju trupa sa ukrajinske granice

Komentari

Autor: Tanjug

15/02/2022

-

17:30

Ambasadorka SAD u NATO: Proverićemo tvrdnje Rusije o povlačenju trupa sa ukrajinske granice
Tanjug AP/Virginia Mayo - Copyright Tanjug AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

 Ambasadorka SAD u NATO Džulijan Smit kaže da će saveznici u narednim danima da sagledaju i verifikuju današnju najavu iz Moskve o početku povlačenja ruskih trupa sa granice sa Ukrajinom. Ona ocenjuje da su iz Moskve i ranije dolazile slične tvrdnje koje činjenice na terenu nisu dokazale.

"Želimo da tačno razumemo šta oni misle pod deeskalcijom i želimo da potvrdimo da se to zaista i dešava. Pogledaćemo situaciju i znaćemo više u narednih dan ili dva", poručila je Smit.

Američka ambasadorka u razgovoru sa novinarima kaže da će predstojeći ministarski sastanak članica Alijanse biti prilika da se sagleda trenutna situacija u vezi s Ukrajinom i razmotre dalji potezi NATO.

Smit konstatuje da su poslednjih nedelja i SAD i drugi saveznici u okviru NATO pojačali svoje prisustvo u Centralnoj i Istočnoj Evropi.

Navodi i da su SAD sa 5000 vojnika pojačale svoje prisustvo u Rumuniji, Poljskoj i Nemačkoj, a da su slične odluke donele i Danska, Velika Britanija, Nemačka, Francuska, Španija, i Holandija.

"Rusija je ta koja se stalno žali da se NATO trupe sve više približavaju njenim granicama, ali su zapravo ruske akcije i agresija rezultirale sa više vojske NATO u Centralnoj i Istočnoj Evropi", kaže Smit.

Ona ponavlja da su sve članice Alijanse jasno prenele poruku Rusiji da je NATO spreman za dijalog, ali i na nametanje ozbiljnih posledica ukoliko Rusija nastavi s invazijom na Ukrajinu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet